Kültür-SanatManşet

Engelsiz Filmler Festivali 6. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor

0

Puruli Kültür Sanat tarafından TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali bu yıl 38 film ve birçok yan etkinlik ile sinemaseverleri bekliyor. Görme, işitme ve ortopedik engellilerin sinema keyfine rahat bir şekilde varabilmeleri için festival’in engelsiz mekanlarını ise Boğaziçi Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve Goethe-Institute Ankara sağlıyor.

Yeşil Gazete’nin de medya sponsorları arasında yer aldığı ve bu yıl altıncı kez düzenlenen Festival, 8-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu (SineBu), 12 – 14 Ekim’de Eskişehir’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi (Kırmızı Salon), 17 – 21 Ekim’de ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

Bu yıl 38 film erişilebilir olarak seyirciyle buluşuyor

Festival’de bu yıl Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden 38 film, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden, “Otizm Dostu Gösterim” ve “Zebra” bölüm başlıkları altında izleyici ile buluşacak.

Festivaldeki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazıile gösteriliyor. Festival filmlerinin erişilebilirlik uygulamaları Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor.

Engelsiz Filmler Festivali’ndeki gösterimler sonrası film ekipleriyle yapılacak söyleşiler ve atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşecek. Ödül Töreni’nde ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimleme yapılacak ve böylece engeli olan, olmayan tüm sinemaseverler Festival’i bir arada takip edebilecekler.

Engelsiz Yarışma’da Bu Yıl

Tolga Karaçelik’in Sundance’tan ödülle dönen filmi “Kelebekler” de Engelsiz Yarışma’da yer alıyor

2017 yılının ses getiren yerli yapımlarından derlenen Engelsiz Yarışma’da bu yıl Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey”, Emre Erdoğdu’nun “Kar”, Tolga Karaçelik’in “Kelebekler”, Ümit Ünal’ın “Sofra Sırları”, Tayfun Pirselimoğlu’nun “Yol Kenarı”filmleri yer alıyor.

Engelsiz Yarışma’nın bu yılki jürisinde ise Nursel Köse, yönetmen Ramin Matinve sinema yazarı Murat Özer bulunuyor.

Beyazperde’nin değerli isimlerinin belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ve Braille alfabesi ile de basılan pusulalarla seyirciler tarafından oylanarak belirlenen Seyirci Özel Ödülü, 20 Ekim Cumartesi 19:30’da Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Engel Tanımayan Filmler

 

Engellilik hakkındaki algılarımız üzerine düşünmeye davet eden Engel Tanımayan Filmler seçkisinde bu yıl uzun ve kısa toplam 9 film beyazperdede seyirciyle buluşacak.

Engel Tanımayan Filmler seçkisinde bu yıl, yönetmen Jennifer Brea’dan “Altüst”, Isabel Morales Bondy’den “Bana Benzer Bir Kadın”, Alexis Morante’den “Falan Filan”, Kate Baxter ve Elizabeth Dixon’dan “Girdap”, Barbara Albert’den “Matmazel Paradis”, Daan Velsink’ten “Panik!”, Dariusz Kowalski’den “Sesleri Görmek”, Chris Overton’dan “Sessiz Çocuk”, Michael Achtman’dan  “Uyanık” filmleri yer alıyor.

Festival’in, yarışma dışı filmlerin yer aldığı Türkiye Sineması seçkisinde bu yıl, Onur Ünlü’nün prömiyerini geçtiğimiz yıl Uluslararası Adana Film Festivali’nde yapan “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok” filmi ile Ceyda Torun’un ulusal ve uluslararası birçok festivalde ödül alan “Kedi” belgeseli sinemaseverlerle buluşacak.

Son yıllarda dünyada öne çıkan filmlerin yer aldığı Dünya Sineması seçkisinde geçtiğimiz yıl animasyon kategorisinde Oscar’a aday olan Nora Twomey’in “Pervane” adlı filmi, Nuremberg Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan, yönetmenliğini Christian Petzold’un üstlendiği “Transit”filmi ve Armando Lannucci’nin yönettiği SBKP lideri Joseph Stalin’in son günleri ve ölümünün ardından yaşananları anlatan “Stalin’in Ölümü”adlı film yer alıyor.

Festival’in yeni nesil sinemacılara esin kaynağı olmayı ve hayal kurdurmayı amaçlayan Çocuklar İçin seçkisinde David Alaux’tan “Orman Çetesi”, Nick Park’tan “Taş Devri Firarda” ve Árni Ásgeirsson’dan “Puloi: Asla Yalnız Uçmayacaksın” filmleri minik sinema severleri bekliyor.

Otizm Dostu Gösterim

Festival’in Otizm Dostu Gösterim bölümü otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkan sağlıyor. İlk kez 2015 yılında gerçekleşen bu gösterim kapsamında bu sene Orman Çetesi adlı film seyircilerle buluşacak.

Orman Çetesi filmi loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Herhangi bir tanıtım filmi ya da reklamın gösterilmeyeceği seansta, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler.

Otizm Dostu Gösterim İstanbul’da 9 Ekim Salısaat 12:00’de Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu’da; Eskişehir’de 14 Ekim Pazarsaat 12:00’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Salon’da; Ankara’da ise 19 Ekim Cumasaat 12:00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek.

İki Festival, Bir Seçki: ZEBRA

Bu yıl, Festival’in alışıldık program başlıklarının dışında bir seçki de Festival takipçilerinin beğenisine sunulacak. İki erişilebilir festival; Hamburg’dan Klappe Auf! Kısa Film Festivali ve Brighton’dan Oska Bright Film Festivali’nin Engelsiz Filmler Festivali için hazırladıkları ZEBRA seçkisinde Benden Başka Herşey, Celeste, Denizin Hatırlattıkları, Ev Ödevi, Küvet, Suskun ve Klappe Auf! 2017 Ekip Filmiadlı kısa filmler seyircilerle buluşacak.

Seçkinin gösteriminin ardından her iki festivalin temsilcilerinin de katılımıyla Türkiye, İngiltere ve Almanya’daki film festivallerinde erişimin nasıl tanımlandığı üzerinden kültürel hayata katılım konusunu tartışmaya açacak bir panel gerçekleşecek.

Tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz

Engelsiz Filmler Festivali’nin ana destekçisi Açık Toplum Vakfı. Festivalin diğer destekçileri arasında ise Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, ABD Büyükelçiliği, Avusturya Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, British Council, Fransız Kültür Merkezi Ankara, Goethe-Institut Ankara, İngiltere Büyükelçiliği ve İrlanda Büyükelçiliği bulunuyor

Engelsiz Filmler Festivali her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsizolarak seyircilere sunuyor.

Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir; Festival’in Facebook, Instagram, Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

Gösterim takvimi için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.