Doğa MücadelesiManşet

230’u aşkın türe ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti kurudu

0

Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınarak 13’üncü alanı olan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti kurudu.

Aralarında angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kazın bulunduğu 230’un üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan göl, her yıl Ekim ayının sonu Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu.

1997 yılında 13 metre derinlikte olan göl, yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştü. En son 2014 yılında kuruma noktasına gelen göle, çevreye yapılan gölet ve barajlarda biriken sular verilemedi, kalıcı bir çözüm bulunamadı.

Göl beslenemediği için sıcak geçen yazın da etkisiyle kalan su da buharlaştı. Kuş seslerinden bile yoksun kalan göl, adeta bataklığa döndü. Gölde ise kuşlardan geriye bataklıktaki ayak izleri ve tüyleri kaldı.

Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, mühendisler ve ilgililer önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenleyerek gölün kurtarılması için yapılması gereken çalışmaları masaya yatıracak.

Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arapçay sınırlarında yer alıyor.

 

(Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.