İklim KriziManşet

İklim değişikliği Japonya’da etkisini gösterdi: Trami tayfunu ardında 2 ölü, 130 yaralı bıraktı

0

İklim değişikliği yıkıcı etkisini Japonya’da göstermeye devam ediyor. Ülkeyi son 1 ayda ikinci kez tayfun vurdu.

Ülkenin kuzeyinde etkili olmaya başlayarak güneye doğru ilerleyen Trami tayfunu nedeniyle iki kişi hayatını kaybederken 130 kişi yaralandı, binlerce kişi evlerinde mahsur kaldı.

Dün (31 Eylül) kıyılara vurmaya başlayan ve başkent Tokyo’nun da yakınlarından geçen tayfun, yoğun yağış, şiddetli fırtına ve heyelanlara sebep oldu.

Kasırga sınıflandırmasında en düşük seviye olan birinci kategoride değerlendirilen Trami tayfunu nedeniyle yaklaşık 400 bin haneye elektrik ulaştırılamazken, ülke genelinde tren hatları kapatıldı ve 230’dan fazla uçak seferi iptal edildi.

Geçtiğimiz ay Japonya’yı son 25 yılın en ağır tayfunu olarak nitelendirilen Jebi tayfunu vurmuş, 11 kişinin ölmesine yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

 

(Euronews, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.