Günün Manşetiİklim KriziManşet

Akdeniz’de kasırga mı geliyor?

0

İklim değişikliği etkisini göstermeye devam ediyor. Meteorologlar bu kez Orta Akdeniz, Yunanistan ve Türkiye’nin Ege kıyıları için tropik fırtına uyarısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle:

“Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra (27 Eylül) Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz’de oluşması beklenen fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.”

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır.”

Ege’nin kıyı kesimlerinde etkili olacak

Orta Akdeniz’de bugün öğleden sonra oluşması beklenen tropik fırtınanın Ege Bölgesi’nin özellikle kıyı kesimlerinde etkili olacağı belirtildi.

Ancak Akdeniz’de nadir görülen ve Medicane adı da verilen siklon tipi bu tür kuvvetli fırtınalara kasırga isminin verilip verilemeyeceği tartışma konusuyken, Türkiye’de hangi bölgeleri etkileyeceğine dair net bir tahminde bulunmak için de henüz erken olduğu yorumları yapılıyor. Ancak meteorolojik modellere göre fırtınanın oldukça şiddetli bir şekilde Pazar günü Bodrum, Marmaris civarlarında etkili olabileceği tahmin ediliyor.

İklim değişikliği nedeniyle aşırı ısınan deniz yüzey sularının okyanuslarda meydana gelen kasırga ve tayfunların sıklığını ve şiddetini artırdığı uzun süredir biliniyor. Akdeniz’de ve ılıman iklim kuşaklarında da bu tür aşırı hava olaylarının görülmeye başlanması iklim değişikliğinin hava durumu normallerini ne kadar değiştirdiğinin bir işareti olarak görülüyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.