Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Eskişehir Çevre Şenliği’nden ortak ses: Alpu’da termik santrale geçit yok!

0

22 – 23 Eylül tarihlerinde Eskişehir Haller Gençlik Merkezi’nde “Alpu Termik Santrali” tehdidi altındaki kente destek amacıyla ülke çapında birçok ekoloji aktivistinin de katıldığı “Eskişehir Çevre Şenliği” düzenlendi. Şenlik Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Kent Konseyi, Yeryüzü Derneği, EkoIQ, Troya Enerji Kooperatifi ve Greenpeace ortaklığında gerçekleştirildi.

Tabiat Dörtlemesi’nin üçüncü kitabı “Hava”yı okurları ile daha çok yeni buluşturan Buket Uzuner ile iklim değişikliği tehdidini 20 yılı da aşan bir zaman zarfında gerek Açık Radyo’daki programlarda gerekse de katıldığı toplantılarda yıllardır dile getiren Ömer Madra’nın da ilk gününe katıldığı şenlik Eskişehirliler tarafından yeterli ilgiyi görmemiş olsa da ekoloji mücadelesinin yurdun pekçok yerine dağılmış aktivistlerinin biraraya gelmesine, ortak bir güzergah üzerinde doğa hakları savunusunun etkili şekilde sürdürülmesinin sağlanmasına katkı sağladı.

Şenliğin açılışını Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen yaptı. Eskişehir’in termik santral mücadelesine destek veren tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Özen, Alpu Termik Santralin mücadelesiniden de ayrıntılar paylaştı. Çevre Şenliği programını ise Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu açıkladı.

Hikaye anlatıcılığının önemi

Şenliğin ilk konuşmacıları Buket Uzuner ve Ömer Madra oldu

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ilk oturumda Buket Uzuner, “Edebiyat ve çevre; Dünyanın Nefesi HAVA” başlıklı sunumunu paylaşırken Ömer Madra, “İklim Krizi”nin bugününe değin örnekler paylaştı. Her iki konuşmacı da hikaye anlatıcılığının günümüzdeki önemine değindi. Tabiat Dörtlemesi’nde kaman (şaman) geleneğinden ve doğa ile içiçe yaşamayı hayat düsturu haline getirmiş atalarımızdan söz eden Uzuner, “”Kaman geleneğinde fazla tüketim yoktur. Bu çok büyük bir günah olarak görülürdü. Günümüzde biz bunu kaybettik. Kam’lar ağaç keserken ona sarılıp ağacın ruhundan özür dilerdi.” Şeklinde konuştu. Yerli halkların, toprakla bağı henüz kopmamış insanlanrın iklim krizinde mücadelenin ön saflarında mücadeleyi sürdürdüğünü kaydenen Madra ise, “Kanada’da first nations, kadim halklar, kızılderililer en büyük iklim mücadelesini veriyor. Bu doğal, çünkü onlar halen doğa ile bağlarını kaybetmemiş durumda” dedi.

Kardelen Afrodit Adsal, Ümit Şahin ve Artur Wyns

Eskişehir Çevre Şenliği’nin ilk günü dünya çapında termik santral mücadelesine ilişkin bilgi paylaşımında bulunulan ve Yeşil Gazete’den Ümit Şahin’in moderasyonunu üstlendiği “Avrupa’da Enerji Dönüşümü” oturumunda ise Climate Tracker adına Almanya’dan şenliğe iştirak eden Artur Wyns ile Danimarka’da yenilenebilir enerji üzerine çalışan Nordic Folkecenter for Renewable Energy’den Kardelen Afrodit Adsal konuştu. Artur Wyns, Almanya’da Türkiye’dekinin 5 katı sayıda 300 bin kişinin yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilidiğini kaydederken, Adsal, Danimarka’da zorlu kış şartlarına, Türkiye’deki ile kıyaslanamayacak düşük seviyede güneş enerjisi imkanlarına rağmen kış mevsiminde bile güneş enerjisinden faydalanabildiklerini, Türkiye kendi imkanlarını kullanabilse termik ve nükleere hiçbir ihtiyacın kalmayacağını dile getirdi.

Deniz Selkan Polatkan, Barış Doğru, Özgür Gürbüz ve Gamze Varol

Günün üçüncü oturumunda konu başlığı, “Güneş, Kömür ve İklim Krizi” olarak belirlenmişti. EkoIQ Dergisi’nden Barış Doğru’nun kolaylaştırıcı olduğu oturumun katılımcıları ise Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Gamze Varol, Birgün Gazetesi yazarı ve enerji analisti Özgür Gürbüz ile Motif Proje CEO’su, güneş elektriği uzmanı Deniz Selkan Polatkan idi.

Tekirdağ’dan Eskişehir’e gelen Gamze Varol, Temiz Hava Hakkı Platformunun kuruluşundan bu yana faaliyetlerini katılımcılar ile paylaşırken yenilenebilir enerjiye doğru geçişin tarihinden bahseden Gürbüz, “Biz rüzgar enerjisini ilk dile getirdiğimizde bizi eleştirenler, “fırıldaktan enerji mi üretilir?” diyorlardı ama rüzgar enerjisinin geldiği durum ortada. Bugünün “fırıldak enerjisi” ise güneştir. Yunanistan, ekonomik krizin pençesinde olduğu halde enerjisinin %8’ini güneşten elde etti. Türkiye de en yakın zamanda güneş enerjisinin payını artırmalıdır” dedi. Polatkan ise kendi imkanları ile Ankara Gölbaşı’ndaki evinde dakikada 3 kw-saat elektrik üretebildiğini, hedefinin kısa süre içinde 6, önümüzdeki sene ise 30 kw-sat üretmek olduğunu Türkiye’nin elindeki güneş enerjisi imkanları ile bu geçişten kaçınmasının mümkün olmadığını, “Bu iş öyle ya da böyle olacak. Buna şimdi direnenler ise altında ezilecek” sözleri ile vurguladı.

Eskişehir Çevre Şenliği’nin ilk gün son oturumunda ise sahne yerel çevre mücadelesinin oldu. “Yerel Hareketler ve Kazanımları” başlıklı oturumun moderasyonunu şenliğe Muğla’dan katılan Akdeniz Yeşilleri Derneği’nden Mustafa Tuncaelli üstlendi. Bursa’dan DOSAB Termik Santrale Hayır Platformu adına Nezahat Akişli, İskenderun’dan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri adına avukat İsmail Atal, Çanakkale’den Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına Süheyla Doğan’ın konuşmacı olduğu oturumda Türkiye’nin farklı bölgelerinde devam eden mücadelelerinden örnekler verildi.

Çevre Şenliği’nin ilk günü bu oturum ile sona erdi.

Dans, Bisiklet ve Ekolojik Yaşam

Şenliğin ikinci gününde ise meydan gençler ve çocuklara bırakılmıştı. Haller Gençlik Merkezi Parkı’nda gerçekleşen ve gün boyu devam eden etkinliklerde mülteci kadınların dans gösterisinden, rol yapma oyununa, çocuklar için hayvan hakları atölyesinden bisiklet sürüşüne ne arasanız vardı.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu ile de aynı güne denk gelen Şenliğin ikinci gününe Eskişehir VelESBID derneği çok geniş bir katılım gösterdi. “Bir Tur Versene” başlığı altında bisiklet sürüşü de gerçekleştirdiler.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Eskişehir Şubesi’nin hayata geçirdiği ve mülteci kadınlardan meydana gelen Oldcity Afrikalı Dans ve Müzik Grubu ise Haller Gençlik Parkı’ndaki gösterisi ile beğeni topladı.

Şenliğin ikinci gününde Yeni İnsan Yayınevi, Yeryüzü Derneği, Greenpeace, EkoIQ, Eski Tiyatro Grubu, Sakin Okul Platformu, VelESBID derneği açtıkları stantlar ile şenlik katılımcılarına faaliyetlerine dair bilgi aktardılar.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.