Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] Mahsus Mahal

0

1950’li yılların başı. Sirkeci’de bir han: Sansaryan Han. Sarkis Usta (Çerkezyan) bu hanın asıl adının “Sanasaryan” olduğunu söylerdi. Adı her ne olursa olsun, bu han o yıllarda Parmaksız Hamdi lakaplı zat-ı muhterem bir adamın, TKP tutuklamalarıyla buraya getirilen aydınlara yaptığı işkenceyle anılan bir yerdi. İstanbul 1. Şube Müdürlüğü o günlerde bu eski Ermeni mülkünde faaliyet gösteriyordu.

Mahsus Mahal kelimeleri sizin için ne anlama geliyor, bilemiyorum ama bu iki kelime bana “kişiye özel tabutluk” gerçeğini anımsatıyor, hani şu bir insanın ancak iki büklüm sığabildiği, rutubetli, fareli küçük hücrecikleri; bir de her türlü zorluğa dayanmada aşkın gücünü…

Ruhi Su, 1940’lı yıllarda Ankara’da opera sanatçısı olduğu günlerde, aynı zamanda her pazar günü “Bas Bariton Ruhi Su Söylüyor” anonsuyla başlayan bir radyo programı da yapmaktadır. Programda çalıp, söylediği Alevi türküleri zamanın iktidarını pek de hoşnut etmeyince radyodaki işine son verilir ama, takip devam eder…

1951 TKP tutuklamaları gelip onu da bulur. Sadece onu mu? Ankara’da tanışıp âşık oldukları Sıdıka Su da tutuklanmıştır. Ardından Ruhi Su bir akşamüzeri operada göz altına alınır ve tutuklanır. Her ikisi de İstanbul 1. Şube’ye, Sansaryan Han’a getirilirler. Sıdıka Su burada 4 buçuk ay kalır. Ruhi Su için bu süre daha uzun sürer ve ona dayanma gücü veren Sıdıka Su’ya duyduğu tutkulu aşktır. Tabutluklarda, işkencede onu düşünür ve Mahsus Mahal türküsünü de o günlerde yakar.

Sonra o da Harbiye Ceza Evi’ne götürülür. Sıdıka Su da oradadır. Orada evlenirler. Şahitleri de Behice Boran ve Nevzat Hatko olurlar. Cezaevi günlerini sürgün günleri izler ve uzun yıllar boyu sıkıntılı ve acılı olduğu kadar bir o kadar da güzelliklerle bezeli bir hayat yaşarlar ve daha iyi bir dünya için birlikte mücadele ederler. Ruhi Su 20 Eylül 1985’te hayat veda etti. Sıdıka Su da 2006’da hayata gözlerini kapadı.

Ruhi Su’nun 1975 yılında kurduğu Dostlar Korosu, onun 1985’te hayata veda etmesinin ardından adını Ruhi Su Dostlar Korosu (RSDK) olarak değiştirir. RSDK bu yıl 43 yaşında ve bugün de hocası Ruhi Su’nun izinden yoluna devam ediyor.

1985’ten sonra her yıl 20 Eylül’de hocası Ruhi Su’yu bir dizi etkinlikle anan RSDK ve Ruhi Su’nun öğrencileri bu yıl da onu anacaklar.

İlk etkinlik 20 Eylül Perşembe günü Ruhi ve Sıdıka Su’nun Zincirlikuyu’daki anıt mezarının başında yapıldı. RSDK ve Ruhi Su’nun öğrencileri, dostları, sevenleri onlara türkülerle ve güzel sözlerle seslendiler.

Her yıl olduğu gibi Sümeyra Çakır da unutulmadı. Ona da türkülerle, güzel sözlerle bir selam gönderildi.

Anma etkinlikleri bu akşam (22 Eylül Cumartesi) saat 20.00’de Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan “Mahsus Mahal” konseriyle sona erecek. Orhan Aydın’ın sunacağı konserde Muammer Ketencoğlu, Tuncer Tercan ve Ruhi Su Dostlar Korosu türkülerini Ruhi Su için söyleyecekler. Konsere giriş ücretsiz. Ruhi Su’nun öğrencileri hepinizi bu konsere davet ediyorlar.

Ben de bu hafta Açık Radyo (94.9) Babil’den Sonra programımda Dostlar Korosu’nun ilk koristlerinden, müzisyen ağabeyim Emin İgüs’ü programa davet ettim. Programda Ruhi Su’yu, RSDK’nın 43 yılını ve Ruhi Su’suz geçen yılları konuşup, türküler dinleteceğiz. Programda belki de bir çoğunuzun ilk kez dinleyeceği çok özel canlı kayıtlara da yer vereceğim. Hepinizi bugün 15.00’de Açık Radyo’ya ve 20.00’de de Mahsus Mahal konserine davet ediyorum.

Ruhi ve Sıdıka Su’nun ruhları şen, gönülleri rahat, devirleri daim olsun. RSDK’nın gençleri bugün onların bıraktığı emanetleri inatla ve onurla taşımaya devam ediyorlar.

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.