Günün ManşetiManşetUlaşım

Aydan Çelik ve annesinden Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2018’e davet!

0
Aydan Çelik, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu davetini annesi ile birlikte yaptı (Davet videolarını bu ve bu bağlantılardan izleyebilirsiniz)

2013 yılında İzmir’de Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde ilk kez yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, (SKBT) bu yıl altıncı kez 23 Eylül Pazar günü 60’dan fazla şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

2018 turunun gerçekleştirileceği şehirler ile tur sorumlularına dair bilgiyi bu bağlantı üzerinden edinebilirsiniz.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında 2013 yılından bu yana Türkiye çapında düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun fikir annesi ise İzmir’de yaşayan öğretmen Sema Gür. Gür, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu Pınar Pinzuti ile birlikte koordine ediyor.

Aydan Çelik ile annesinden tura davet mesajı

2018 turunu daha geniş bir kesime duyurmak için birçok ünlü isim sosyal medya hesaplarından paylaştıkları videolarla tüm kadınları süslü kadınlar bisiklet turuna davet etti. Bu ünlülerden birisi de bisiklet manifestosunun yazarı, SKBT’nin sevimli logosunun çizeri dostumuz Aydan Çelik.

Aydan Çelik, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu davetini annesi ile birlikte yaptı (Davet videolarını bu ve bu bağlantılardan izleyebilirsiniz)

Çelik, annesi Göşeğağ hanım ile birlikte kamera karşısına geçti. Aydan Çelik’in annesi Göşeğağ Çelik, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılmayı unutmayın” mesajını iletirken Çelik ise, “Whells of Change” kitabı ile yaptığı çekimde “Türkiye’nin en renkli bisiklet turu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılmayı unutmayın” çağrısında bulundu.

2017 turunun kısa hikayesi

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Pınar Pinzuti, 2016 yılındaki turun ardından, “Süslü kadınlar, belediyeden ne istiyorlar?” başlıklı yazısında amaçlarının ne olduğunu aktarmış ve turu 3 başlık altında özetlemişti.

“2013 yılında İzmir’de bir araya gelip eylem yaptığımızda 3 farklı konuyu gündeme getirmiştik:

1- Etkinlik Avrupa Hareketlilik Haftasında yapılacaktı. Ülkemizde bu haftanın varlığından haberi olmayanlar çoktu. Hareketlilik haftası kısaca, bir yerden başka bir yere motorla değil kendi gücünle git demektir.

2- Etkinlikte özellikle Dünya Otomobilsiz Kentler Günü‘nün altı çizilmişti. Ne demekti acaba? Merak edenler araştırmış ve çeşitli ülkelerde yılda bir gün kent merkezlerinin motorlu araçlara kapatılıp insanlara bırakıldığını öğrenmişti.

3- Bisikleti ulaşım amaçlı kullanan herkes için güvenli bisiklet yolları istemiştik.”

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na dair merak edilenler

SKBT’ye dair en çok dile getirilen sorulara resmi siteden şu şekilde yanıt verilmiş.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu neden yapıyoruz?

*Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bir farkındalık etkinliğidir; bisiklet sürüşü belediyenin ve bakanlığın dikkatini çekmek için “süslü” olarak yapılmaktadır.  Bisikletle güvenli bir şekilde ulaşımını sağlamak isteyen kadınların bisiklet yolları ve hizmetleri talebini eğlenceli bir şekilde iletmesidir.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turuna Katılmak istiyorum ama bisikletim yok? 

*Ne yapacağım? Arkadaşınızdan bir bisiklet ödünç alabilir veya beğendiğiniz bir bisikleti kiralayabilirsiniz. Veya kendinize bir iyilik yapıp bir bisiklet satın alabilirsiniz. Detaylar burada, tıklayın.

Tura çocuğumla birlikte katılabilir miyim? 

*Elbette ama lütfen önce bu yazımızı okuyun.

Tura erkekler katılabilir mi? 

*Erkekler fotoğraflarımızı çekmek ve bize destek olmak için tura katılabilirler ama bir kaç şartımız var. Lütfen bu yazıyı dikkatle okuyun.

 

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.