EmekGünün ManşetiManşet

İş cinayetleri ve Kuzey Ormanları tahribatıyla gündeme gelen 3. havalimanının ismi RTE mi oluyor?

0

“Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı” projesi olarak lanse edilen İstanbul Yeni Havalimanı, yarattığı ekolojik yıkımın dışında yeni isim tartışmaları ve kötü çalışma koşulları nedeniyle meydana gelen iş cinayetleri ile de ülke gündeminde…

29 Ekim’deki açılışa yetiştirilmeye çalışılan İstanbul’un 3. havalimanı için Atatürk, Abdülhamid Han, Fatih Sultan Mehmet ve Recep Tayyip Erdoğan isimleri tartışılıyordu.

İsim tartışmaları sürerken yeni havalimanına “Recep Tayyip Erdoğan” isminin verilmesinin teklif edildiği iddia edildi.

İddiayı sosyal medya hesabından paylaşan ve Pinus Medya’da iletişim danışmanı olarak görev yapan Ümit Kaya, Twitter hesabında 15 Eylül tarihli yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul yeni havalimanını inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan IGA’nın bugün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında, yeni havalimanına “Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Havalimanı” isminin verilmesinin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığına teklif edilmesine karar verildi.”

“Dünyada nasıl? En büyük dünya şehirlerinin havalimanlarına da çoğunlukla devlet başkanı/siyasetçi ismi verilmiş. Münih’e Franz Josef Strauss, Köln’e Konrad Adenauer, Paris’e Charles de Gaulle, New York’a John F. Kennedy…”

Konuyla ilgili resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmadı.

Fotoğraf: İnşaat-İş Sendikası

İstanbul’un ciğerleri konumunda yer alan Kuzey Ormanları’nda katliama yol açarak, betonlaşmaya neden olacak 3. havalimanı projesi, “kölelik” düzeyindeki çalışma koşulları nedeniyle inşaatta görev yapan işçileri isyan ettirdi.

Binlerce işçi geçen Cuma günü (14 Eylül 2018) havalimanı inşaatının şantiyesinde eylem başlattı.

İşçilerin gerekçeleri ise 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası, çalışmalar sırasındaki iş kazalarında meydana gelen ölüm ve yaralanmaların kamuoyundan saklanması, şantiyedeki yemek ve barınma imkânlarının çok kötü olmasıydı.

Eylemi İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Twitter hesabından duyurdu.

İnşaat tarlası, ölüm tarlasına dönüştü

İnşaat sürecindeki iş kazaları geçtiğimiz aylarda da gündeme gelmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre bugüne kadar havalimanı projesinin inşaatında 27 işçi iş esnasında hayatını kaybetti.

Ancak geçen Şubat ayında yeni havalimanı inşaatının en başından beri çalışan hafriyat kamyonu şoförü C. 400 işçinin hayatını kaybettiğini; Anadolu’dan gelen işçilerin ailelerine para verilerek susturulduğu iddia etmişti.

İşçi ölümleri iddiası CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından Meclis’e taşınmış; Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun cevaplaması talebiyle Meclis’e soru önergesi vermişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 işçinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşılmıştı.

Bakanlık açıklaması şöyle devam etmişti:

“İlgili projenin başladığı tarihten itibaren görevlendirilen bakanlığımız iş müfettişleri, 3,5 milyon metrekare büyüklüğünde ve 30 bini aşkın çalışan bulunan inşaat sahasında denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.”

Havalimanı işçilerinin talepleri kabul görmedi

Yeni havalimanı işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekçesiyle hazırladıkları 15 maddelik talep listesini İGA’ya sundu.

1-) Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

2-) Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.
3-) Servis sorunu çözülecek.
4-) Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek.
5-) Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.
6-) Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.
7-) Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.
8-) İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek.
9-) Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.
10-) Talepler basın karşısında okunacak.
11-) İş cinayetleri çözülecek.
12-) 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.
13-) Bayram ikramiyesi verilmesi.
14-) Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.
15-) İşçi kıyafetlerinin verilmesi.

Ancak talepler yönetim tarafından “insani” bulunmuş olsa da işçilerin protokol önerisi kabul edilmedi.

Eylemin sürmesi üzerine güvenlik güçlerinin toma ve panzerli müdahalesiyle gerçekleşen operasyonda 401 işçi gözaltına alındı, 275 işçi serbest bırakıldı.

Dün açıklama yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, halen gözaltında olan 126 işçi hakkındaki işlemlerin devam ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Emek Partisi

CHP’den araştırma önergesi

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı şantiyesinde çok sayıda işçinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan iş bırakma eylemine neden olan işçilerin temel taleplerinin karşılanması, ölümlü iş kazalarında gerçek rakamların ve sorumluların açığa çıkarılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu.

Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

“3. havalimanı inşaatında 400 işçi öldü” iddiası Meclis’te

Yeni İstanbul: 3. Havalimanı projesiyle artık denizden balık yerine moloz çıkıyor!

3. havalimanı inşaatına yeni maden izni verildi: 107 bin ağaç daha kesilecek!

Kemerlerinizi bağlayın; 3. Havaalanı ile düşüşe geçiyoruz! – Baran Alp Uncu

Ulaştırma Bakanı’ndan Atatürk Havalimanı’na AVM açıklaması

KOS: Hollandalı şirket 3. Havalimanı projesinden çekildi

 

(Evrensel, Diken, T24, Duvar, Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.