Hafta SonuHayvan HaklarıManşet

[Kedi-Siz] Hayko Cepkin: Gönül dünyadaki tüm muhtaç canlılara koşmak istiyor

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki; “Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.” Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Tuhaf ama samimi olmasanız da onu düşününce hep mücevher gelir aklınıza. Mücevher dedikse öyle parlak filan değil, ama çok kıymetli bir taş gibi. Sert ve güzel…

Hani öyle oturup rakı içmişliğimiz yok ama nedense pek kıymetli doğru düzgün harika bir adam olduğunu biliyorum.

Daha çok önce engelli hayvanlar için yaptığımız bir projede poz vermişti. Sete nasıl özenle hazır gelmişti anlatamam. Farkında mısın? Projesi o dönem çok ses getirmişti. Engelli hayvanların o zaman da farkındaydı. Sanki bir iyilik meleği gibiydi.

Sonradan bir dolu evsiz hayvan için bir çiftlik açtığını duydum, tabi soracağım :)

Konu madem kediler, konuk madem şahane bir adam, o zaman çok keyifli olacağı kesin.

Çünkü o Hayko Cepkin

***

36 – Hayko Cepkin: Gönül dünyadaki tüm muhtaç canlılara koşmak istiyor

Tolga Öztorun: Ne zaman hayvanlar için yardım istesek hemen ulaşabiliyoruz. Abi sen nasıl bir adamsın, bu kadar yüce bir kalp, bu kadar iyilik nasıl tek bir beden de buluştu? Hele bir anlat bakalım bize iyi insan olmanın sırrı nereden geliyor.

Hayko Cepkin: Açıkçası insan olmanın rutinini yaşıyorum. Tüm bu rutine bu kadar farklıymış gibi, çok özelmiş gibi, acayip bir durummuş gibi insanlar nasıl ve neden böyle bakıyor ben de onu anlamıyorum.

Bugün cüzdanı düşmüş birine ‘cüzdanınız düşmüş’ diyip verildiğinde insanlar neden hayrete düşüyor, neden ‘sizin gibiler artık zor bulunuyor’ gibisinden överken yeren cümleleri kullanmak zorunda kalıyoruz.

Esas bu düştüğümüz, düşürüldüğümüz trajik hale acınası bakmak gerekiyor.

Tolga Öztorun: Kuşadası’na taşınmışsın. Harika bir çiftliğin varmış, bir dolu evsiz hayvana kalbini açmışsın. Biraz anlatır mısın?

Hayko Cepkin: Pek çok insan hayvanları sevdiğini söyler, iddia eder . Bu sadece bir sevgi değil. Biz onlar ile hayatı paylaşmayı kanaat getirdik. Gönül dünya çapında tüm masum muhtaç canlılara koşmayı istiyor, arzu ediyor.

Müdahil olamadığımız evrendeki her hüzün vicdanımızda her seferinde başka bir kara delik açıyor. Bu da nefreti tetikliyor. Biz de sadece filmlerde izlediğimiz ve sadece kendi bölgesini kurtaran kahramanlar gibi kendi etrafımızda ve uzanabildiğimiz minimum/maksimum alanlara elimizi kolumuzu uzatmaya çalışıyoruz.

Yani Gotham için uğraşan batman gibiyiz. Süpermen olmak imkânsız ve üzücü.

Tolga Öztorun: Çıkarılmaya çalışılan yeni hayvan koru-ma yasasına göre artık sokaklarda kedi istenmiyor. Evde bile bakabileceğimiz kedi sayısını yasa metre kare ile belirliyor. Kedisiz sokak olur mu?

Hayko Cepkin: Hayvanları kendi yaşam alanlarından kovup zaten kentleşme dediğimiz insanoğlu üretimi yaşam biçiminin suyunu çıkarttık. Zaten şehir hayvanı literatürüne tıkadığımız hayvanları bir de muhtemel telef sistemi ile yok etme hazırlığındalar. Vicdanımızı nasıl dinç tutabileceğiz bu hayatta inanın çözümünü bulamıyorum.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

 

 

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.