Günün Manşetiİklim KriziManşet

Küresel İklim Eylemi Zirvesi: Kömür sonrası enerji ittifakına 10 yeni üye

0

Paris İklim Anlaşması için kritik öneme sahip Küresel İklim Eylemi Zirvesi (GCAS), kamu ve iş dünyasının önemli isimlerinin katılımı ile ABD’nin San Fransisco kentinde devam ediyor. Zirvede Kömür Sonrası Enerji İttifakı’na (Powering Past Coal Alliance) 10 yeni üye daha dahil oldu. 74 üyeye ulaşan ittifak, küresel enerji dönüşümünü hedefliyor. İttifakın,Kanada, İngiltere, Belçika, Fransa, Meksika gibi ülkeler üyeleri arasında bulunuyor. Ayrıca dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Kaliforniya ile New York eyaleti de üyelerden.

Küresel İklim Eylemi Zirvesine, Paris Belediye Başkanı Anna Hidalgo, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, San Francisco Belediye Başkanı London Breed ve daha birçok büyük şehrin belediye başkanı ile Michael Bloomberg, Anand Mahindra ve Paul Polman gibi iş dünyası temsilcileri katılıyor. Bu liderler, iklim değişikliği konusunda somut adımlar içeren yeni planlarını ve çalışmalarını açıklayarak devlet yöneticilerinden aynı şekilde iklim eylemini arttırma talebinde bulunuyor.

500’den fazla etkinliğin organize edildiği zirvede dikkat çekici açıklamalar yapılıyor. Zirvede yapılan açıklamalardan öne çıkanları şöyle:

  • Küresel seragazı emisyonlarının 2030 yılında yüzde 50 oranında azaltılabileceğini ortaya koyan Exponential Climate Action Road Map çalışması, Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde ilk defa kamuoyu ile paylaşıldı. 33 farklı sektörde 76 iklim çözümünü inceleyen rapor, tarım sektöründe yüzde 52, binalarda yüzde 51, elektrik üretiminde yüzde 50 emisyon azaltımının mümkün olduğunu ve yeterli teknolojinin mevcut olduğunu ortaya koyuyor.
  • ABD’deki 17 eyalet ve bölge düşük karbonlu ulaşım ve enerji sektörü kaynaklı emisyonların azaltımı için 1,4 Milyar ABD doları ayırdığını açıkladı. Bu eyaletler, Meksika ve Kanada gibi ülkeler ile de işbirlikleri geliştirecekler.
  • Barcelona, Berlin, Chicago, Kopenhag, Londra, Los Angeles, Melbourne, Milan, New Orleans, New York City, Oslo, Paris, Roma, San Francisco, Stockholm, Sidney, Toronto, Varşova, gibi büyük şehirler 2050 yılında tamamen karbon nötr olacaklarını açıkladı. Ayrıca, Berlin, Chicago, Londra gibi 27 şehir emisyonlarında kalıcı düşüşe geçti. 54 milyon kentlinin yaşadığı bu şehirler 6 trilyon GSYH’ya sahip.
  • 122 milyon insanı temsil eden26 şehir, eyalet, bölge ve şirket sıfır emisyonlu araç hedefi açıkladı.
  • 100 ülkede faaliyet gösteren ve 240.000 kişiye istihdam sağlayan otomotiv şirketi Hindistanlı Mahindra Group 2040 yılında karbon nötr olacağını açıkladı.
  • 37 şehir, şirket ve eyalet binalardan kaynaklan emisyonları 2030 yılına kadar azaltmak için Sıfır Karbonlu Binalar Taahhüdü’nü verdi.
  • Ikea 2025 yılında tüm teslimat servislerinin sıfır emisyonlu olacağını; New York, Los Angeles, Şangay, Paris gibi şehirlerde ise 2020’de bu hedefe ulaşacağını açıkladı.

Zirve’den haberler geldikçe aktarmaya devam edeceğim. Bu arada zirvedeki duyuruları canlı olarak linkten (ingilizce) takip edebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.