ManşetTarım-Gıda

Çiftçi-Sen: Türkiye, BM Köylü Hakları Beyannamesi’ni imzalamalı

0

Çiftçi-Sen yaptığı açıklamada Türkiye’ye BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu’nda oylanacak olan, “Birleşmiş Milletler Köylü Hakları ve Kırsal Alanlarda Çalışan Diğer Kişiler Deklarasyonu’na olumlu oy verme çağrısı yaptı.

Köylü hakları deklarasyonu Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde  görüşülmeye başlandı. Deklarasyonun tam adı “Köylü Hakları ve Kırsal Alanlarda Çalışan Diğer Kişiler Deklarasyonu“.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) hazırlanmaya başlamasından bu yana deklarasyona katkıda bulunuyor: Bildirgenin taslak metni, BM İnsan Hakları Konseyi’nde (UNHRC) 9-13 Nisan 2018 arasında düzenlenen Beşinci Açık uçlu Hükümetlerarası Çalışma Grubu oturumunda tartışılmıştı.

2008’de başlayan çalışmaların sonucunda ortaya çıkan taslak metnin 10-28 Eylül tarihlerinde yapılan BM İHK’de tamamlanması ve ülkelerin kabul etmeleri bekleniyor. Daha sonra 2018 Aralık ayında metin New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu’nda nihai oylama ve kabul için tartışmaya açılacak.

Çiftçi Sen yaptığı açıklamada Türkiye’ye BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu’nda oylanacak olan, “Birleşmiş Milletler Köylü Hakları ve Kırsal Alanlarda Çalışan Diğer Kişiler Deklarasyonu’na olumlu oy verme çağrısı yaptı.

“Köylü kavramının ve kırsalda çalışan diğer insanların tanımlanması”ndan “devletlerin yükümlülükleri”ne, “kırsalda yaşayan kadın ve çocukların hakları”ndan “doğal çevre hakkı”na, “örgütlenme özgürlüğü”nden “gıda hakkı ve gıda egemenliği”ne günümüzdeki hemen tüm sorunlara dair kapsamlı açıklamalar getiren beyannamenin taslak metnini Çiftçi Sen, Türkçeye de çevirdi.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.