ManşetTürkiye

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan “karma eğitim” açıklaması: Tercihlerin çoğaltılması söz konusu

0

Milli Eğitim Bakanlığı, karma eğitimin sonlandırılmasına zemin hazırlanmasının kesinlikle söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Cumhuriyet gazetesinin “Laik eğitim bitiyor” manşetine yönelik açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, kabine toplantısının ardından MEB’in yönetmelik değişikliği ile “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” şartının kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki karma eğitim zorunluluğunu unutan Kalın, ‘haremlik-selamlık’ okullara kapı araladı. MEB’in “zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değildir” açıklamasına karşın Kalın, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasını ‘opsiyonları çoğaltmak’ ve ‘demokratik bir görev’ olarak değerlendirdi.

Kalın, “Bakanlığımız bu konuda açıklama yaptı. Bir mahkeme kararına istinaden bir düzenleme yapıldı. ‘Karma eğitim kaldırılıyor’ gibi propagandaya dönüştürüldü. Karma eğitim olduğu halde devam ediyor. Karma eğitimin ortadan kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Fakat belli okullarda kız-erkek ayrımı şeklinde eğitim verilmesine imkân sağlayan bir karar da var ortada. Burada tercihlerin daraltılması değil çoğaltılması söz konusu. Demokratik toplumlarda aslolan vatandaşın bu tür taleplerini karşılayacak seçeneklerin arttırılmasıdır. Hiç kimse, hiçbir veliye karmaya ya da olmayana göndermek zorundasın diye bir şey empoze etmiyor. Ama alternatifleri sunuyoruz. Devletin yapması gereken de budur” dedi.

Kalın, “İsteyen bu seçeneklerden bir tanesini tercih edebilir. Karma eğitim sistemi devam ediyor. Bunun yanında karma olmayan eğitim de verilebilir. Bu tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak eğitimi veren kurum açısında da oraya çocuğunu gönderecek aileler açısından. Burada opsiyonları çoğaltmak açısından demokratik bir görev yerine getirilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Tepkiyi ölçmek için danışıklı dövüş

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, karma eğitim tartışmasında MEB ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamalarına ilişkin “Çelişki değil danışıklı dövüş o. Cumhurbaşkanı başka, bakan başka açıklama yapıyor. Aslında toplumun tepkisini ölçmeye çalışıyorlar” dedi. Kaya, “Çok açık değiştirdikleri yönetmelikle istedikleri yerde keyfiyete dayalı, dindar, liyakata bağlı olmayan İl Milli Eğitim Müdürleri ve okul müdürlerinin insiyatifine bırakan bir uygulama bu. 12 Eylül bunu yapmaya çalıştı, 20 Temmuz darbesi ile bunu yapmaya çalıştılar, şimdi de yeni dikta rejimi ile yapmaya çalışıyorlar. Bunu şimdi göreve gelen eğitimci kökenli bir bakan ile yapmak istiyorlar. Bakana seslenmek istiyorum: ‘Ya bunu durdurun ya görevi bırakın” dedi.

‘Mesele bakan değil ideolojik bakış’

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, MEB’in yönetmelikteki karma eğitim değişikliğine ilişkin “Karma eğitime yapılan saldırı, AKP’nin tarikatlara ve piyasaya dayanan eğitim politikasının devamıdır” tepkisini gösterdi. CHP’li Böke, sosyal medya hesabından açıklama yaparak “Bu, eşit ve özgür gelecek idealine ve cumhuriyet değerlerimize bir saldırıdır. Demek ki neymiş: Mesele Bakan meselesi değil, ideolojik bakış meselesiymiş. Laik-bilimsel-ücretsiz eğitim talebini örgütlemeden, sesimizi yükseltmeden umutlanmak boşunadır. Çocukların birlikte büyüyüp büyütecekleri bir aydınlık geleceğin mücadelesidir bu” dedi. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi,  yönetmelikteki ‘karma eğitim’ değişikliğini soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

 

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.