İklim KriziManşet

ABD Florence Kasırgası’na hazırlanıyor: Güney Carolina ve Virginia’da 1 milyon kişiye tahliye

0

ABD’nin doğu yakası onlarca yıldır gerçekleşen en büyük kasırgaya dönüşme ihtimali olan Florence Kasırgası‘na karşı hazırlık yapıyor.

Hazırlıklar kapsamında fırtınanın tam gözünde yer aldığı belirlenen Güney Carolina eyaletinin sahil bölgelerinde yaşayan 1 milyon kişinin tahliye edilmesine karar verildi.

Halk tahliye haberinden sonra süpermarketlere akın etti. Yiyecek ve içeceğin yanı sıra su, pil ve camları kapatmak için gereken tahta plakalar hızla tükendi.

Dünyanın en büyük donanma üssü olan Norfolk Üssü‘ndeki savaş gemilerinin ise fırtınaya limanda yakalanmamak için denize gönderilmesine karar verildi.

Şiddetli rüzgar, sel ve fırtınaya karşı halkı uyaran ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC),  Florence Kasırgası’nın Perşembe akşamı ABD sahiline ulaşması ve en az bir gün boyunca aynı bölgede kalması bekleniyor.

Yetkililere göre dün sabah 2. seviyede olan Florence Kasırgası 4. seviyeye ulaştı. Sahile yaklaştıkça daha da güçlenmesi bekleniyor. 4. seviyedeki kasırgaların hızları saate 200 kilometreye kadar çıkıyor.

Meteoroloji uzmanlarının tahminleri gerçekleşirse Florence, 1989’da Kuzey Carolina’yı vuran ve arkasında 7 milyar dolarlık hasar bırakarak 49 kişinin ölümüne yol açan Hugo Kasırgası’ndan beri bölgeden geçen en güçlü kasırga olacak.

İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tahrip gücünün artmasına neden oluyor.

 

(The Guardian, BBC, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.