İklim KriziManşet

Tayfundan sonra depremin vurduğu Japonya’da can kaybı 44’e yükseldi

0

Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido adasında geçen hafta meydana gelen 6,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 44’e yükseldi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, ormanlık alanda çok sayıda toprak kaymasına neden olan depremde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Açıklamada yaralı sayısınınsa 660 olduğu duyuruldu.

Perşembe günü sabaha karşı meydana gelen 6,7 büyüklüğündeki deprem adada hayatı felç etmişti.

5,4 milyon kişinin yaşadığı bölgede elektrik ve ulaşım hizmetleri kesilmiş, bölgedeki uluslararası havaalanı uçuşa kapatılmıştı.

Yangın ve Afet Yönetimi Ajansı, depremin ardından oluşan toprak kayması nedeniyle evleri hasar görenlerin yanı sıra hafta sonu etkili olan şiddetli yağışların toprak zemini yumuşatmasıyla risk altındaki evlerde bulunan yaklaşık 2 bin 500 kişinin tahliye merkezlerinde bulunduğunu duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga, asker, polis, itfaiye görevlilerinin de aralarında bulunduğu 40 bin kişilik arama kurtarma ekiplerinin enkaz kaldırma ve temizlik çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Suga, şu anda kaybolmuş veya haber alınamayan kimse bulunmadığını kaydetti. Öte yandan konut ve iş yerlerine dün itibariyle elektrik verilmeye başlandı.

Afet durumu nedeniyle adadaki fabrikada üretimine geçici olarak ara verildiğini duyuran otomotive devi Toyota da akşam saatlerinden itibaren fabrikada çalışmaların yeniden başlanacağını duyurdu.

Saatteki hızı 216 kilometreye ulaşan Jebi tayfunu Temmuz ayında 200’ün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği aşırı yağış, sel ve toprak kaymalarının ardından geldi.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

İklim değişikliği Japonya’da etkili oldu: Son 25 yılın en şiddetli tayfunu Jebi 10 kişinin ölümüne yol açtı

 

(Euronews)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.