Hayvan HaklarıManşet

Hayvan özgürlüğü aktivistlerinden, ‘Canlı hayvan ticareti yasaklansın!’ talebi

0

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), bugün (10 Eylül) düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye’de yaşanan Şarbon krizi ile yeniden gündeme gelen canlı hayvan ticaretinin yasaklanmasını talep etti.

Basın toplantısında, farklı ülkelerden Türkiye’ye kötü koşullarda gerçekleştirilen canlı hayvan ticaretini ilk gündeme getiren gazeteci-yazar Zülâl Kalkandelen, veteriner sağlıkçı Burak Özgüner ve Uzm. Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu konuştu.

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu’ndan gazeteci-yazar ve hayvan özgürlüğü aktivisti Zülâl Kalkandelen, 2018’in başından beri giderek artan canlı hayvan ticareti skandalları konusunda bilgi verip “Şarbon krizi, ‘ucuz et’ politikasının bir sonucudur. Bu ticaret, 21. yüzyılda hayvan köleliğinin simgesidir ve derhal sona erdirilmelidir” dedi.

“Bu gemiler, ölüm gemileridir”

Basın açıklamasını okuyan, HAKİM’den veteriner sağlıkçı Burak Özgüner de “Biz hayvan özgürlüğünü savunan aktivistler olarak, hayvanların herhangi bir şekilde insan kullanımı için sömürülmesine kesinlikle karşıyız. İsteğimiz hayvanların ‘iyi koşullarda’ nakil edilmeleri değil, yaşam haklarının tanınması ve özgür bırakılmalarıdır. Bunun altını çizerek, 7 ay önceki açıklamamızda yazdığımız gibi yeniden vurgulamak istiyoruz: Bu gemiler, ölüm gemileridir ve ölümden, işkenceden, hastalıktan başka bir şey getirmeyecektir” diye konuştu.

Şarbon hastalığının hayvanlardan insanlara nasıl geçtiğini aktaran Uzman Doktor Oğuzcan Kınıkoğlu ise “Şarbon dışında yüzlerce enfeksiyöz ve kronik hastalık, canlı hayvan ticareti ve hayvansal ürünlerin tüketimi ile daha da yaygınlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün etin kanserojen olduğunu açıklamasına rağmen, medya tam tersi yönde haberler yapıyor. Oysa hayvansal ‘ürün’leri tüketmeden, insanların sağlıklı yaşaması mümkündür” şeklinde konuştu.

Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan elde edilen ve 2017 yılına ait zoonoz hastalıklara dair veriler de paylaşıldı. Veteriner sağlıkçı Özgüner, bu verilere değinerek “Türkiye’de hayvan hastalıkları kontrol altına alınamıyor ve bu denetimsizliğin faturası yine hayvanlara kesiliyor. Hastalık şüphesinin varlığı, hayvanların öldürülmesi için yeterli bir sebep” dedi.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.