Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] Between Orient and Occident: İstanbul

0

İstanbul çağlar boyunca Batılı gezginler ve sanatçılar için gizemli bir kent oldu. Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısıydı bir anlamda. Resimlere, romanlara, şiirlere, şarkılara, filmlere konu oldu çoğu kez.

Temmuz ayında İstanbul için sıra dışı bir albüm daha yayımlandı: Between Orient and Occident: İstanbul. Aslında bu albüme bir ses filmi demek daha doğru. Albümde yer alan şarkılarda İstanbul sokaklarında kaydedilmiş sesleri de duyuyoruz.

Winter & Winter Records, 1995’de Stefan Winter tarafından Almanya’nın Münih kentinde kuruldu. Caz, klasik müzik ve doğaçlama müzik albümleriyle öne çıkan Winter & Winter Records dünyanın birçok ülkesinden, önemli şarkıcı ve toplulukların albümlerini yayımladı.

Muammer Ketencoğlu, Stefan Winter ve Mariko Takahashi, Beyoğlu, Kırım Kilisesi’nde

Between Orient and Occident: İstanbul albümünde yer alan yapıtların seçiminde iki ölçüt kullanıldı. Albümde geleneksel İstanbul (Osmanlı) makam müziğinin seçkin örneklerine rastlıyoruz. Bu yapıtları Serkan Mesut Halili önerdi. Albümde yer alan kayıtlarda Erhan Uslu (Bağlama- Vokal), Erkan Kanat (Def- Bendir), Volkan Yılmaz (Ney) Fındık Buse Katılmış (Vokal), Sercan Halili (İstanbul Kemanesi) ve Serkan Mesut Halili (Kanun) yer aldılar.

Albümün müzik danışmanlarından Muammer Ketencoğlu, İstanbul’un, aslında Türkiye’nin küçük bir prototipi olduğu olgusundan yola çıkarak, kentin çok sesli- çok kültürlü yapısına uygun yapıtlar seçti. Seçkide ilk kez kaydedilmiş yapıtlar da var, çok az bilinen yapıtlarda. Karadeniz türküleri de var, Kürtçe şarkılar da; Ermenice, Rumca şarkılar da var; Balkan şarkıları, Türkçe halk şarkıları, Yörük şarkıları da var.

Yel Değirmeni Sanat Merkezi, 4 Mart 2018

Bu bölümün kayıtlarında Muammer Ketencoğlu (Akordeon), Şule Kocaman Saraç (Vokal), Selda Koçak Uzuntaş (Vokal), Şükrü Kabacı (Klarinet), Ayşenur Kolivar (Vokal), Kenan Yaşar (Panduri- Vokal), Gülay Diri (Daire- Vokal), Şuşan Kalataş (Vokal), Aydın Çıracıoğlu (Akordeon), Tuba Özatalay (Vokal), Emrullah Şengüller (Çello) ve Dengbej Şakir Bedevi (Vokal) yer aldılar.

Kayıtlar bu yıl 4 Mart Pazar gün boyu, Kadıköy’de uzun yıllar kilise olarak hizmet veren ve daha sonra konser salonuna dönüştürülen Yel Değirmeni Sanat Merkezi’nin büyülü atmosferinde gerçekleştirildi.

Stefan Winter’a kayıtlarda ses teknisyenleri Batuhan Çetinkaya ve Laçin Şahin destek verdiler.

Kayıt öncesi ve kayıt aşamasında projenin organizasyonunda Aydın Çıracıoğlu’nun katkılarını da atlamak gerekiyor. Aydın Çıracıoğlu albümde akordeonuyla bir İstanbul Rum ezgisi olan Güzel Kasap’ı da yorumladı.            Ben de kayıt gününü fotoğraflarla belgelemeye çalıştım. Bazı fotoğrafları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Önümüzdeki aylarda Stefan Winter bu albümde yer alan bazı sanatçıları Fransa’nın Bordeaux kentinde düzenlenecek bir etkinlikte sahneye çıkaracak.

Stefan Winter ile Muammer Ketencoğlu’nun çok da uzun olmayan bir zaman içerisinde yeni ortak projelerle karşımıza çıkabileceği müjdesini de bugünden vermek yanlış olmaz sanıyorum.

Between Orient and Occident: İstanbul albümü Türkiye’de piyasaya verilmedi henüz. Albümde yer alan şarkıları aşağıdaki adreslerden edinebilirsiniz.

amazon.com/  

deezer.com/

Bu hafta Muammer Ketencoğlu’nu Açık Radyo’da, Babil’den Sonra programıma konuk ettim. Albümün yapım hikayesinden söz edip, albümden seçtiğimiz şarkıları dinlettik. Programı kaçıranlar buradan dinleyebilirler.

Muhabbetle kalın.

www.winterandwinter.com

www.facebook.com/winterandwintermusicedition

www.muammerketencoglu.com

 

Ercüment Gürçay 

 

 

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.