EnerjiManşet

Avrupalı araba üreticileri karbon emisyonu testi hilelerini sürdürüyor

0
THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images

Treehugger’da Lloyd Alter imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Ağaç’ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Volkswagen’i nerdeyse batıran ve dizel motorlu araçlara zarar veren emisyon skandalından Avrupalı araba üreticilerinin bir şeyler öğrendikleri düşünülebilir. Ama aslında onlar hala aynı noktada. Ancak bu defa durum farklı, arabaları daha temiz yapmak yerine, daha kirli üretmeye çalışıyor görünüyorlar.

Avrupa Komisyonu araba üreticilerinden 2020 ve 2025 yılları arasında karbon salımını %15 azaltmasını istiyor. Bu nedenle, emisyonun göreceli olarak daha düşük görünmesini istemek yerine daha yüksek görünmesini istiyorlar. Böylece daha yüksek bir tavan puanından başladıklarında, indirimi istenen hedefe ulaşmak daha kolay olacak. Financial Times’dan Patrick McGee‘ye göre; komisyonun ortak araştırma merkezinin (JCR) bulduğuna göre test araçları emisyonu yüksek göstermek için yapılandırılmış.

İki araçtan alınan detaylı test verilerinde sonuçların kasten çarpıtıldığı bulundu. JRC nin yazdığına göre; “Testler bitmiş akü ile başlayarak gerçekleştirilmekte, böylece eklenen benzin test sırasında aküyü şarj etmek için tüketilmekte”. Durdur başlat fonksiyonu –emisyonu durdurmak için gereksiz olduğu zaman motoru kapatan sistem– devre dışıdır. Ayrıca vites değiştirme önergeleri vitesin karbondioksit emisyonunda önemli bir artışın olduğu vitese yönlendirildiği JRC tarafından bulundu.

Görünen o ki bu emisyonun normal konfigürasyondan yüzde 4,5 ile 13 daha fazla ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu konuda araba üreticileri hangisinin kötü adam olduğunu söylemiyor, otoriteler durumdan memnun olmayarak “Hilelerden hoşlanmıyoruz” diyor. Araba üreticilerinin deklare ettiklerini değil, ölçümlenen değerlerin ve uygulamanın izlenmesi arayışındalar.

2030 yılı itibariyle Avrupa Birliği emisyonların %30 azaltılmasını talep ediyor, verilen bu rakamlar çok anlamsız belki de 12  yıl içinde elektriğe dönebilmek için yüzde 100 azaltıma gidilmesi yönünde talebin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

 

Makalenin İngilizce orijinali

Haber: Llyod Alter 

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

 

(Yeşil Gazete, Treehugger)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.