İklim KriziManşet

“İklim için Ses Ver” hareketi kapsamında dünyada 500’ü aşkın, Türkiye’de sekiz etkinlik düzenlenecek

0

“İklim hareketinin sesi yerelden yükselir” sloganıyla yola çıkan “İklim için Ses Ver” hareketi, 12-14 Eylül tarihleri arasında ABD’nin Kaliforniya Valisi Jerry Brown’ın çağrısıyla Kaliforniya’da düzenlenecek Global Climate Action Summit (Küresel İklim Eylemi Zirvesi) öncesi 8 Eylül’de hayat bulacak.

İklim Haber’de yer alan habere göre, zirve öncesinde öncesinde 73 ayrı ülkede 500’ün üzerinde etkinlik düzenlenecek. Bu eylemlerin sekizi ise Türkiye’nin farklı illerinde yerel tepkilere odaklanacak.

Eylül ayında düzenlenecek Küresel İklim Eylemi Zirvesi kapsamında dünyanın dört bir tarafındaki kentler, belediyeler, işletmeler ve demokratik kitle örgütleri ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir araya gelecek. Zirve, dünyadaki tüm belediye başkanlarını, valileri ve yerel liderleri, dünyanın Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmasında yardımcı olacak kararlı iklim taahhütlerinde bulunmaya davet ediyor. 8 Eylül tarihinde tüm dünyada yapılması planlanan etkinlikler de verilecek taahhütlerin %100 yenilenebilir enerjiye hızlı ve adil bir geçiş ile yeni fosil yakıt projelerine derhal son verilmesi şartlarını kapsamasını talep edecek.

Bu eylem gününde aynı zamanda, küresel bir krize dönüşen iklim değişikliğine karşı yerel yönetimler bir an önce harekete geçmeye çağırılacak, yerel yönetimlerden fosil yakıtlara dayanmayan/fosilsiz bir gelecek inşa etme sözü vermesi talep edilecek.

Etkinlikte koordinasyon rolünü üstlenen 350.org Türkiye’den Efe Baysal, 8 Eylül’ün iklim krizine karşı yerel yönetimlerin yapabilecekleri olduğunu ve bir an önce harekete geçmelerini söylemeye yönelik bir etkinlik olduğunu belirterek, “Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde, zirveye katılan yerel yönetimlerin iklim krizine karşı belli başlı taahhütler vermesi bekleniyor. 8 Eylül aslında bugüne yönelik bir küresel eylem günü. Şunu talep ediyor: ‘Gözümüz üzerinizde, 12-14 Eylül’de net taahhütler verin ve bir an önce harekete geçin’” diyor. 73 ülkede 500’ün üzerinde etkinliğin gerçekleştirileceğini hatırlatan Baysal, bu etkinliklerin ölçeklerinin değiştiğini, her yerde büyük kitlelerle yapılmayacağını ifade ediyor. Türkiye’de, şu ana kadar sekiz etkinliğin planlandığı bilgisini paylaşan Baysal “Merkezi olmayan her yerelin kendi sorununu ön plana çıkartacağı bir alan yaratmayı amaçlıyor bu gün. Küresel adı ‘Rise for Climate’. Bizler de o küresel etkinlik gününe Türkiye’den iklim için ses ver diyerek katılacağız” diyor.

8 Eylül tarihinde Kırklareli’nde etkinlikler düzenleyecek olan Doğaya Dönüş Derneği Başkanı Selçuk Aslan ise etkinliklerinin sabah saat 10.00’da bisiklet turuyla başlayacağını, turu düzenleyecekleri bölgede yeşil alan kazanmak istediklerini söylüyor.

“İklim için ses ver” hareketi için detaylı bilgiye buradan, Türkiye’de yapılacak etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Kadıköy İklim Elçileri’nin düzenlediği “İklim İçin Ses Ver” etkinliği Eylül ayında başlıyor

Kapadokya’dan İklim için Ses Ver’meye davet var!

8 Eylül’de kendi yerelinizden “İklim İçin Ses Ver!”meye var mısınız?

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.