ManşetTarım-Gıda

Brezilya’dan Türkiye’ye getirilen ve şarbon hastalığına rastlanan 146 hayvan öldürüldü

0

Ankara Gölbaşı’nda karantinada tutulan hayvanlarla aynı gemiyle getirilen 3 binden fazla hayvanın Konya, İzmir ve Balıkesir’e gönderildiği ortaya çıktı. Bu üç ildeki çiftliklerde yapılan incelemelerde şarbona rastlanmadı. Gölbaşı’na yakın olan Ahiboz ve Günalan’daki kontrol işlemleri ise sürüyor.

“İlk bulgu bitki kaynaklı”

Hürriyet’ten Eray Görgülü’nün haberine göre şarbonlu hayvanlarla ilgili yeni bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gölbaşı’ndaki işletmeye getirilen hayvanlardan şarbon vakası görülen 146’sının Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre öldürüldüğünü söyledi. İlk bulgulara göre şarbon hastalığının bitki kaynaklı olabileceğini belirten Pakdemirli, “İthal edilen hayvanlar, canlı veya et olarak hiçbir şekilde piyasaya verilmedi” ifadesini kullandı.

“Muayeneleri yapıldı”

Brezilya ve İrlanda’dan toplam 6 bin 968 baş kesimlik hayvan ithal edildiğini bildiren Pakdemirli, hayvanların İzmir Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda gerekli muayenelerinin yapıldıktan sonra, bu hayvanlardan 3 bin 9’unun Konya’daki işletmeye, 3 bin 959’unun da Ankara Gölbaşı ilçesi Ahiboz mahallesindeki işletmeye getirildiğini söyledi.

Şarbon tespit edilen hayvanları ithal ettiği belirtilen Hijazi Group yetkilileri Hürriyet’e yaptıkları açıklamada, söz konusu hayvanların ithalatında yalnızca gemilerini kiraladıklarını belirterek, bu ithalatla ilgili doğrudan bir bağlantılarının olmadığını söylediler.

Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı çıktı: 50 hayvan öldü

7 ülkeden 7 hastalık: Ali Ekber Yıldırım devletin kendi eliyle ithal ettiği hayvan hastalıklarını yazdı

 

(Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.