ManşetSağlık

Hava kirliliği bilişsel performansı düşürüyor: En çok etkilenen erkekler

0

Çin’de hava kirliliğinin bilişsel becerilere etkisi üzerine farklı yaş gruplarından 20 bin kişiyle yapılan ve dört yıla yayılan araştırmaya göre havadaki zehirli partiküller, sayısal ve sözel becerilerde azalmaya neden oluyor.

Bilim dergisi ‘Proceedings of The National Academy of Science’ta yayımlanan araştırma sonuçlarına göre hava kirliliği yüzünden bir yıl eğitim boşa gitmiş oluyor.

BBC’de yer alan habere göre araştırma kapsamında 2010-2014 yılları arasında 10 yaş ve üstü kişilere belirli aralıklarla sayısal ve sözel becerileri ölçen 24 matematik ve 34 dil sorusu verildi. Ardından kişilerin maruz kaldıkları hava kirliliği seviyelerinin bilişsel test sonuçlarındaki zamansal değişimdeki etkileri hesaplandı.

Sonuçlar, hava kirliliğine daha uzun süre maruz kalanların bilişsel performanslarının daha fazla zarar gördüğünü ortaya koydu.

“Erkekler kadınlardan daha fazla etkileniyor”

Ayrıca araştırma sonuçlarına göre hava kirliliği erkekleri kadınlardan daha fazla etkiliyor.

Uzun süre kirli havaya maruz kalmak, kişilerin bilişsel becerilerini doğrudan zayıflatıyor. Bu durum özellikle düşük eğitimli erkeklerde yaşla birlikte daha hızlı ilerliyor.

Araştırmacılar, hava kirliliğinin Alzheimer ve demansın farklı türleri gibi dejeneratif hastalıkların görülme riskini de artırdığını belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, “görünmez katil” olarak tanımladığı hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 7 milyon prematüre ölüm yaşandığını söylüyor.

Türkiye’de Android işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak ücretsiz indirebilir.  

Türkiye’de IOS işletim sistemi kullanıcıları bulundukları şehrin hava kalitesini ölçmek için “Nefesiniz Cebinizde” uygulamasını ücretsiz buraya tıklayarak indirebilir. 

Havanın ne kadar kirli olduğunun farkında mısınız? İşte İstanbul’un havası en kirli ve en temiz semtleri

Hava kirliliği sperm kalitesini düşürüyor, apandisit vakalarını artıyor

[Özel Haber] Marmaray için Yenikapı’ya getirilen yüzer termik santrala çevre örgütlerinden tepki: “İstanbul’da hava kirliliği artar”

İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde sağlığımızı tehdit eden hava kirliliği oranlarını inceledik

‘Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi ölüyor’

 

(Karınca)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.