Doğa MücadelesiManşet

Kurban Bayramı tatilinde isyan ettiren çöp yığınlarına karşı seferberlik çağrısı

0

Türkiye’nin dört bir yanında tatil beldeleri 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde milyonlarca kişiyi ağırladı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da tatilcilerden geriye çöp yığınları kaldı.

Ortaya çıkan kirlilikten etkilenen şehirlerden biri Muğla oldu.

Akyaka “çöpyaka” oldu

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı “Sakin Şehir” unvanlı Akyaka, 4 bin yerleşik nüfusuna karşılık tatil süresince günlük 100 bin kişiyi ağırlarken, günübirlik tatilcilerin gözde mekânı Çınar plajında çöp dağları oluştu.

Çöplerini çalılıklar arasına ve çam ağaçlarının diplerine bırakan tatilciler çöp bırakılmaması yönündeki uyarıları dikkate almadı.

“Eğitim şart. Bu eğitim öncelikle çocuklardan başlamalı”

Tatilciler, “Yeryüzü cenneti bu kıyılara gelen vatandaşlarımız evlerindeki gibi bu kıyıları temiz tutmak zorunda. Evimizi nasıl temiz tutuyorsak, tatil için geldiğimiz bu kıyıları da temiz tutmak zorundayız. Çevre bilinci henüz oluşmamış. Eğitim şart. Bu eğitim öncelikle çocuklardan başlamalı. Bunun yanında bu kadar güzel bir tatil alanında yerel yönetimler de vatandaşların tuvalet ihtiyacı için belli noktalara tuvalet yapması gerekir” dediler.

Marmaris ve Fethiye karayolunun tek geçiş noktası Sakartepe rampasının kenarlarında da pet şişe, naylon poşet, değişik cam şişeler, sigara izmariti gibi tonlarca çöp dikkat çekti.

Yurdun dört bir yanında tatilcilerin cep telefonlarına yansıyan çöp yığınları videoları kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

New York Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Şirin, sosyal medya hesabından Slovenya’daki temizlik eylemine atıfta bulunarak “tüm ülkede bir günlük temizlik kampanyası yapalım” çağrısı yaptı.

“Geleceğimiz için bizim de bu milli çöp seferberliğine sahip çıkmamız gerekiyor”

Şirin, Hürriyet gazetesinde çıkan yazısında çevre kirliliği ile yazısında tüm Türkiye’yi çöp toplamaya davet etti.

“Milli çöp meselesine akılcı, uygulanabilir bir çözüm önermek istiyorum. Sorun eğitim ya da kültür sorunu değil. Biz temizliği bilen, hijyene önem veren bir kültüre sahibiz. ‘Temizlik imandan gelir’ düsturunu çok benimseriz.

Türkiye’deki kadar temiz ev ortamı olan çok az ülke gördüm. O halde sorun kültür ya da bilgi sorunu değil. İstesek, ülkemizin her karış toprağını evimizin içi gibi tertemiz yapabiliriz.

Bizim sorunumuz evimizin ötesinde olup biteni kendi derdimiz saymamakla başlıyor. Dağı taşı devlete, sokağı parkı belediyeye havale ediyoruz. Hal böyle olunca da evimizin dışındaki pisliği kendimize dert etmiyoruz.

Bu yazıyı çok somut bir öneride bulunmak için yazıyorum. En az bir yıl önceden belirlenecek bir tarihte bütün Türkiye’yi çöp toplamaya davet ediyorum. Geleceğimiz için bizim de bu milli çöp seferberliğine sahip çıkmamız gerekiyor.”

Şirin’den çağrısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan cevap geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da sosyal medya hesabı üzerinden Selçuk Şirin’e attığı mesajda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz hazırız…” paylaşımıyla destek verdi.

 

(Cumhuriyet, Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.