Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Son dönemin Yeşil Kitapları’nda bu hafta sizinle paylaştığımız kitaplar:

Bülent Şık‘ın Doğan Kitap’tan yayımlanan “Mutfaktaki Kimyacı“sı, Ilgın Özkaya Özlüer‘in Ekoloji Kolektifi Yayınları’ndan çıkan “Çevresel Konularda Bilgiye Erişim Rehberi ve Aarhus Sözleşmesi” ve Selim İnançlı‘nın Seçkin Yayıncılık’tan çıkan “Çevre Ekonomisi” kitapları.

İyi okumalar ve İyi haftalar

***

Mutfaktaki Kimyacı

Onu yeme bunu yeme; peki ne yiyeceğiz? Çocuk gelişimini bozan kimyasal maddeler gıdalara nasıl bulaşıyor? Çocuklar neden bu kadar hızlı kilo alıyor? Çocukluk çağında görülen obezitenin gerçek nedenleri neler ve çözüm için ne yapılmalı? Toksik kimyasalların gıdalara ve sulara bulaşması neden önlenemiyor? İklim krizi mutfak alışkanlıklarımızı etkileyecek mi? Patlıcan kebabı ya da patates kızartması yaptığımızda başka neleri de birlikte yeriz? Küresel ısınma sorunu gıda üretim ve tüketim süreçlerinde ne gibi değişimlere yol açacak? İyi pirinç GDO’lu olmaz; peki neden çizgili pijama gibi olur? Ekmek yemekten vazgeçtiğimizde neleri yitiririz? Zeytin ağaçlarının yokluğu neden hikâyelerimizin de yokluğudur? Temel Reis ıspanaktaki nitratları bilse ne yapardı? Medyanın fast food hali ile kötü beslenme arasında bir ilişki var mı? Evde yoğurt yaparak kapitalizmi yıkabilir miyiz? Gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kamu kurumları ne yapıyor? Gıda ve beslenme sorunlarını çözecek politikaları nasıl oluşturabiliriz?

Bülent Şık’ın Mutfaktaki Kimyacı’sı bu sorulara yanıtlar arayan bir kitap. Çocuk sağlığı ve beslenmesini gıda güvenliği konusunun odak noktasına yerleştiren; gıda güvencesi ve gıda güvenliğiyle ilgili meselelerin ekoloji ve mutfak kültürlerimizle olan ilişkilerini kurmaya çalışan bir kitap.

Mutfaktaki Kimyacı

Bülent Şık

Doğan Kitap

2018

*** 

Çevresel Konularda Bilgiye Erişim Rehberi ve Aarhus Sözleşmesi

 

1998 tarihli Aarhus Sözleşmesi, nesiller arası adalet ilkesi doğrultusunda adaletin sağlanması için sürdü­rülebilir kalkınma ilkesini benimsemiştir ve bugünün insanları kadar gelecek kuşaklara karşı da çevrenin korunması ve geliştirilmesinin devletler için bir sorum­luluk olduğunu vurgulamaktadır. Sözleşme Türkiye’de de pek çok çevresel sorunun kökeninde yatan çevresel bilgiye erişim ve karar alma süreçlerine katılımı, bu ilkeler çerçevesinde ele alarak devletlere sorumluluk yükler.

Ilgın Özkaya Özlüer tarafından hazırlanan Çevresel Konularda Bilgiye Erişim Rehberi ve Aarhus Sözleşmesi kitabı, Türkiye’nin taraf olmadığı Aarhus Sözleşmesi ile Türkiye’nin çevre mevzuatı arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken, çevresel bilgiye erişim ve karar alma süreçlerine katılımda nesiller arası adalet ilkesini benimseyen Aarhus Sözleşmesinin Türkiye mevzuatında gidereceği noksanlıkları işaret ediyor.

Kitabın Çevresel Konularda Bilgiye Erişim, Karar Vermede Halkın Katılımı ve Yargıya Başvuru Sözleşmesinin (Aarhus Sözleşmesi) Türkiye’ye Entegrasyonu başlıklı ilk bölümünde, Sözleşmenin Türkiye bağlamındaki yurttaşa ve devlete getirdiği hak ve sorumluluklar soru-cevap yöntemiyle anlatıldı. Bu bölümde,

  • Sözleşme kapsamına giren kamu kurumları hangileridir?
  • Sözleşme taraf devletlere hangi yükümlülükleri getirmektedir?
  • Sözleşme kapsamındaki çevresel bilgi nedir? Dernekler ve yurttaşlar çevresel bilgiye nasıl erişebilir?
  • Çevresel bilginin kamu otoritesi tarafından sağlanmasındaki esaslar nelerdir? Kamu otoriteleri hangi bilgileri sağlamayı reddedebilir?
  • Sözleşme, çevreyle ilgili plan ve programların hazırlanması aşamasında halkın katılımını güvenceye alacak hangi hususları içerir?
  • Sözleşme yargısal yollara başvuru konusunda hangi hususları içermektedir?

 Çevresel Konularda Bilgiye Erişim Rehberi ve Aarhus Sözleşmesi

Yazar: Ilgın Özkaya Özlüer

Çevirmenler: Elif Bozkurt & Gamze Ovacık

Ekoloji Kolektifi Yayını

2018

***

Çevre Ekonomisi

 

Eser, uluslararası ekonomi, makro ekonomi, çevre ekonomisi konusunda uzun yıllardır İİBF ve SBF’lerde ders veren yazarın doktora ve doktora sonrası çevre ile ilgili ulusal ve uluslararası boyutta yapmış olduğu araştırmalar ve yayınlar ve mesleki deneyimlerinden sağladığı birikimlerle yazılmıştır. Bu çalışmada çevre, çevre sorunları ve politikaları ulusal ve uluslararası boyutta ele alınarak incelenmiştir.

Bu eser İİBF ve SBF’lerin İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve İşletme bölümü başta olmak üzere, diğer bölümlerde okutulan çevre ekonomisi dersinde ana kaynak olarak kullanılabilir. Ayrıca eser, özgün nitelikte olduğundan bu alanla ilgili olan ve çalışan, bu konuda araştırma yapan araştırmacılara ve öğrencilere hitap etmektedir.

 Çevre Ekonomisi

Selim İnançlı

Seçkin Yayıncılık

2018

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.