Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Benekli Kurbağa ve Şarkı İksiri – Güzin Öztürk

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar için Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Benekli Kurbağa ve Şarkı İksiri

Heracleitus, “Karşıtlar yararlıdır, en iyi uyum faklılıklardan çıkar,” demiş.

Uyum içinde yaşamak için, herkesin aynı görünmesi, aynı düşünmesi, aynı konuşması gerektiğini düşünenlerin fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. İşte bu sevimli kitapta da göletin kıyısında yaşayan bütün kurbağalar, sadece vırrak vırrak diye bağırarak şarkılar söylerken, Benekli Kurbağa’nın sesi ve şarkıları her zaman diğerlerininkinden farklıdır. Göletin farklılığa tahammülü olmayan sakinleri, Benekli Kurbağa’nın her seferinde başka başka şarkılar söylemesinden ve sadece vıraklamamasından rahatsız olurlar. Öyle ki, ona bir oyun oynayarak kandırıp sihirli  olduğunu söyledikleri bir şarkı iksiri içirirler. Sonra… Sonra, farklılığı ve söylediği şarkılarla göletteki yaşamı daha da güzelleştirdiğinin farkında olmayan Benekli, susar…

Öykünün bu kısmı, gerçek yaşamın bir yansıması. Benekli’nin, sustuğu o anda yanında olup onu teselli edesim geldi. Neyse ki, öyküde benim yerime onu teselli edip cesaretlendirecek birileri çıktı. Küçük kırmızı bir balık. Ve ona şöyle dedi:

“Hey sevgili kurbağacık neden ağlıyorsun?”

Küçük kırmızı balık, Benekli’nin yaşadıklarını dinler, duygularını paylaşır. Aslında burada yaptığı sadece üzüntüsünü paylaşmak değildir. Küçük balık, farklılıkların varlığını kabul ettiğini, saygı duyduğunu gösterir ve Benekli’ye tıpkı onun hikâyesine benzeyen bir masal anlatır. Masalın sonunda, her gece belki bir kurbağa gelir de çalar diye umduğu ve güzelce temizlediği flütü hediye eder.

Benekli Kurbağa, flütünü çalarken gökyüzü daha mavi, göletin suyu daha berrak, yapraklar daha yeşil olur. Kuşlar daha neşeli öter.

Resimleyen Ali Reza Goldouzian’ın, Benekli sustuktan sonra, fermuarla onun dudaklarını kapatması öykünün bende bıraktığı duygusal etkiyi arttırdı. Çocuk kitapları resimlenirken zaman zaman kolaj kullanılmasını da sevdiğimi belirtmeden geçemem.

Benekli Kurbağa ve Şarkı İksiri evine, 2004 yılında Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’ndan ödülle dönmüş.

Benekli Kurbağa göleti güzelleştiren farklı sesiyle şarkı söylediğinde olduğu gibi, birbirimizin farklılıklarına ve düşüncelerine saygı duyduğumuz gün, güneş daha parlak, gökyüzü daha mavi, kuşlar daha neşeli, ağaçlar daha yeşil olacak…

Benekli Kurbağa ve Şarkı İksiri

Yazan Kambiz Kakavand

Resimleyen Ali Reza Goldouzian

Odtü Yayıncılık

Yaş Grubu 6+

33 sayfa karton kapak

 

Güzin Öztürk

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.