Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] Harula, Loizos şarkıları söylüyor

0

Yunanistan’da sevenleri Haris Alexiou’ya konserlerinde “Harula” diye seslenirlermiş. Harula ismini ilk kez Asteriks’ten duymuştum. Asteriks, şu çizgi roman kahramanı olan Asteriks değil tabi. Kod adıydı o. Asıl adı İsmail Karataş’tı. Yedikuleli bir ağabeyimdi.

1980’lerin ortalarında CB yani halk bandı telsizler yaygınlaşmaya başlamıştı. Ben de Beşiktaş’ta, AKM gibi büyük salonlara ses ve ışık sistemleri kuran bir firmada çalışıyordum. Patronum Bay Albert Fresko’ydu. Radyoya program yapmaya başladığım günlerde Fresko ailesinin de radyonun dinleyicileri ve aynı zamanda program destekçileri olduğunu öğrendiğimde çok mutlu olmuştum. 30 küsur yıl sonra yollarımızın bu kez Açık Radyo’da kesişmesi beni çok mutlu etmişti.

Bay Fresko o günlerde ses ve ışık sistemleri dışında dünyanın en iyi halk bandı telsizlerini de Türkiye’ye getirmişti. İsmail Karataş’ı da telsiz kullanıcımız olarak tanımıştım. İsmail aynı zamanda abimin ve yengemin de Yedikule’den yakın arkadaşıydı. Çok iyi bir telsiz operatörü ve çok iyi bir sesçiydi. En son görüştüğümüzde Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerine ses mühendisi olarak hizmet veriyordu ve Mayıs Sıkıntısı filminin çekimlerini tamamlamaya çalışıyorlardı. Şimdi onun da izini kaybettim. Umarım bir gün onu yeniden görmenin, yeniden müzik ve sinema muhabbetleri yapmanın keyfini yaşayabilirim…

İsmail abi bir gün “Harula’yı dinledin mi?” diye sormuştu ve bir konser kaydının yer aldığı bir kaset vermişti bana. Harula’nın şarkılarındaki ve belki tüm Yunan şarkılarındaki, coşkuyu ve hüznü aynı anda yaşatan büyülü tada ve Harula’nın nefis sesine vurulmuştum adeta. Günümüzde artık bu ses kayıtlarına ulaşmak çok zor değil ve ben de Haris Alexiou’nun bütün külliyatını zaman içinde tamamladım ve yıllardır bıkmadan-usanmadan da dinliyorum.

Sevdiklerinin ona seslendiği adıyla Harula veya bildiğimiz adıyla Haris Alexiou 1950’de Yunanistan, Thebes’te dünyaya geldi. Şarkıcı kimliğiyle olduğu kadar söz yazarı ve besteci olarak da bilinen Alexiou 1970 yıllardan itibaren karizmatik sesiyle ünlenmeye başladı. 1972’de Yorgos Dalaras ile birlikte yer aldıkları ve Apostolos Kaldaras şarkılarını yorumladıkları “Küçük Asya” albümüyle büyük sükse yaptı. Müzik yaşamı boyunca 30’dan fazla albüm yaptı ve albümleri tüm dünyada milyonlarca sattı. Çok sayıda ödüller kazandı.

Haris Alexiou dünyanın birçok yerinde sayısız konserler verdi. 1999 ve 2000’de Türkiye’ye de geldi. İstanbul ve İzmir’de sahne aldı. Yeni Türkü’den Müslüm Gürses’e kadar birçok Türkiyeli sanatçı onun şarkılarını Türkçe’de seslendirdi.

Haris Alexiou ve Manos Loizos

Yunanistan’ın birçok önemli şarkı yazarı ve bestecileri ile çalışan Haris Alexiou’dan bugün, ağırlıklı olarak 1973 yılında hayat boyu sürecek bir dostluğa ilk adımlarını atıp, birlikte çalışmaya başladıkları Manos Loizos’dan söylediği şarkıları dinleteceğim. Şarkıları konser kayıtlarından seçtim.

Yunan müziğini yıllardır tutkuyla dinliyorum ve programımda da zaman zaman bu müziğin büyük ustalarına yer veriyorum. Daha önce Manos Hacıdakis, İmroz ve adalar denizi Ege’nin iki yakasından şarkılar, Eleni Karaindrou, Marcos Vamvakaris, Yorgo Dalaras şarkılarını sizlerle paylaştığım programlar hazırlamıştım. En son birkaç hafta önce Leros Adası’nda düzenlenen Leros-İmroz barış buluşması gününde Leros Adası’ndan şarkılar dinletmiştim. Bundan sonra da Yunan şarkılarına programımda zaman zaman yer vermeyi düşünüyorum. Bir sonraki programı Manos Loizos’a ayırmayı düşünüyorum.

İklim krizleri, ekonomik krizler vs.… Yine kötü bir hafta geride kaldı. Her şeye rağmen umudumuzu yitirmemek, sevdiklerimize, dostlarımıza sıkı sıkıya, aşkla sarılmak belki de en güzeli…

Bugün 15.00’de, Açık Radyo (94.9) Babil’den Sonra’da buluşalım…

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.