KadınManşet

İran 16 yaş altı evlilikleri yasaklamaya hazırlanıyor

0

İran Parlamentosu Kadın Grubu, çocuk evliliklerini sona erdirmek amacıyla “16 yaş altı kız çocuklarının evliliğini” yasaklayan bir yasa tasarısı hazırladı. İran Parlamentosu Kadın Grubu Üyesi Tayyibe Siyavuşi, yerel basına yaptığı açıklamada çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının konusunu çözmek için hazırladıkları yasa tasarısının önümüzdeki hafta meclis genel kuruluna getirileceğini açıkladı.

İran’da yürürlükteki medeni kanuna göre evlilik yaşı kız çocuklarında 13, erkek çocuklarında ise 15. Parlamentodaki Kadın Grubu Üyesi Pervane Mafi de bu düzenlemeyle özellikle zorla evlendirilen kız çocuklarına yardım etmeyi hedeflediklerini, çocuk yaşta evliliğin ülkede ciddi toplumsal zararlara yol açtığını belirtti.

Türkiye’de 2017’de 23 bin 906 16-17 yaş grubu evlilik oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülkede 2017’de gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906’sını 16-17 yaş grubunda dünya evine giren kız çocukları oluşturdu. Toplam evlenmeler içindeki kız çocuk oranının en yüksek olduğu il yüzde 16,6 ile Ağrı, en düşük olduğu il ise yüzde 0,4 ile Tunceli oldu. TÜİK’e göre Türkiye’de çocuk yaşta gelin olanların sayısı 10 yılda yüzde 52 azalarak, geçen yıl 23 bin 906’ya geriledi.

 

(Gazete Duvar)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.