Uncategorized

Şiddetli yağışlar Nil Nehri’ni taşırdı: Tekneyle okula giden 24 çocuk boğuldu

0

İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi bu kez Sudan’da etkisini gösterdi.

Sudan’ın kuzeyindeki Abu Hamad kenti yakınlarında, en az 24 çocuk, okula giderken teknelerinin batması sonucu öldü. Kazada bir sağlık görevlisi de hayatını kaybetti.

Kenba Lisesi Müdürü Ab el-Khayr Adam Yunis’in verdiği bilgiye göre, yaşları 7 ila 16 arasında değişen 40’tan fazla çocuk, normalde yürüyerek gittikleri 2,5 kilometrelik yolun, aşırı yağışlar sonucu Nil Nehri’nden taşan suların altında kalması sonucu tekneye bindirildi.

Ancak yolda motorun arızalanması üzerine paniğe kapılan çocuklar teknenin bir tarafına toplandı. Patates ve buğday çuvalları yüklü tekne alabora oldu. Çocuklardan bazıları kurtulurken, ölenlerden sadece ikisinin cesedine ulaşılabildi.

Şiddetli yağışlar yüzünden telefonların çalışmaması nedeniyle okul müdürü kazayı sivil savunma ekiplerine haber veremedi. Telefonlar çalışmaya başlayınca çevre kasabalara ulaşıldı, ancak beş saat sonra yardım geldi. Bölgede yaşayanların çoğunun aynı aşirete mensup oldukları belirtiliyor.

Yaşlılar, topraklarının yakınlarda inşa edilen bir baraj nedeniyle sular altında kaldığını söylüyor. Sudan’da yağış mevsimi Haziran’da başlıyor ve Ekim sonuna kadar devam ediyor.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

 

(Duvar)

You may also like

Comments

Comments are closed.