Ekolojik YaşamManşet

Kazdağı Ekofest dördüncü kez doğa severleri buluşturuyor

0

Şehrin ışıklarından yıldızları göremez olanlar, başını kaldırıp göğe bakmayı nicedir unutanlar, güne beş dakika aralıklarla ertelenen alarmla başlayıp acele adımlarla çıktıkları sokakta yanından geçip gittikleri ağacın meyvesini, havada süzülen kuşların kanatlarından düşen gölgeyi fark edemeden kalabalığa karışanlar, dört duvar arasında sıkışanlar, tüm bunların tekrarlanmasından çok sıkılanlar, çıplak ayakla toprağa basmaya, akışı yenilemek için telefon ekranındaki zaman tünelinden çekip ellerini suya bırakmaya, doğayı yaşamaya, benzer his ve düşüncelerle yan yana durmaya ihtiyaç duyanlar için Kaz Dağları yuva kucağını açtı. Kazdağı Ekofest – 2018 için geri sayım başladı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kazdağı Ekofest, 15- 19 Ağustos tarihleri arasında, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli – Mehmetalan köyüne 4 kilometre mesafedeki Kuzgun Kamp’ta yapılacak. Odağına Kaz Dağı ve yöresindeki çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini alarak doğan Ekofest, Zeytinli Baraj Projesi’nin toprak altında bırakma olasılığının olduğu Kirişlik Vadisi’nde yer alan kamp alanında, enerji tasarrufunun ve yenilenebilir enerjinin önemini vurgulamak üzere “enerji” temasıyla tasarlandı.

2014’te Mıhlı Çayı üzerinde yapılmak istenen baraj projesinin bölgedeki canlıları tehdit ettiğine, 2015’te maden faaliyetleri ve termik santrallerle yok edilen ormanların önemine dikkat çeken, geçen yıl hayatın topraktan doğduğunu hatırlatan Ekofest’in bu yılki sloganı, “Güneş Bize Yeter”.

Kazdağı Ekofest 15 Ağustos Çarşamba başlıyor

Alanında yetkin konuşmacıların katılımıyla enerji konusunda bilgi, fikir ve deneyimlerin paylaşılacağı paneller, özellikle çocukları düşünerek planlanan atölyeler, edebiyat, dans ve müzikle, doğayla iç içe, dolu dolu bir programla geçecek festivalin yüzlerce doğa severi bir araya getirmesi bekleniyor.

Yeşil Gazete’nin de yıllardır takipçisi olduğu Ekofest için çadırları ve sırt çantalarını hazırlayıp yola koyulma zamanı yaklaşırken, Ekofest’i sabırsızlıkla bekleyenler ve bu yıl ilk kez gidecekler için en çok merak edilenleri, faydalı bilgileri derledik.

Ekofest kamp alanına nasıl gidebilirim?

Ekofest’e araçla Zeytinli – Mehmetalan Köyü – Kuzgun Kamp güzergahını takip ederek gidebileceğiniz gibi Akçay – Yasa Alışveriş Merkezi önünden belirli saatlerde kamp alanına kalkacak minibüsleri de kullanabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz ve boş koltuğunuz varsa, yol arkadaşıyla Ekofest yolunda karbon ayak izini azaltmaya ne dersiniz?

Ekofest’in sosyal medya hesapları var mı?

Merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulmak, örneğin aynı şehirden yola çıkacaklarla iletişim kurmak veya kamp alanına gidecek servisin saatlerine bakmak, Ekofest hazırlıklarından son haberleri almak için facebook etkinlik sayfasını ve  instagram hesabını  takip edebilir, festivalin gönüllü sosyal medya ekibi tarafından titizlikle hazırlanan Sık Sorulan Sorular sayfasına göz atabilirsiniz.

Ekofest gönüllü ekibinin bir kısmı kamp alanını festivale hazırlamak için günlerdir buluşma noktasında.

Yanımda ne götürmeliyim?

Yemeği nasıl halledebilirim?

Kamp alanında Mehmetalan köyü kadınlarının hazırlayacağı kahvaltı ile iki öğün tabldot yemek temin edilebilecek. Et kullanılmayacak menülerde veganlar için de alternatifler var. Kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirebileceğiniz gibi gözleme ve çay stantlarına da uğrayabilirsiniz.

Ekofest 2018 programında neler var?

Atölyeler

Güneşin Ekofest alanını aydınlatmasıyla doğanın kalbine uyananlar için gün, tai chi, yoga, meditasyon, doğa yürüyüşleri ve ağaç gözlemi ile başlayacak. Özellikle çocuklar için hazırlanan dans, yaratıcı drama, geri dönüşüm, resim, seramik atölyeleri, edebiyat, beden ritm, ip mandala, doğal merhem, zehirsiz temizlik, bitkisel çaylar ve aromaterapik yağlar atölyeleri ile Ekofest’te zaman yine rengarenk akarken an’da duracak.

Enerji temalı paneller ve forum

Bu yıl Güneş Bize Yeter sloganı etrafında şekillenen festival programında enerji temalı söyleşiler öne çıkıyor. Perşembe günü Yeşil Gazete İklim ve Enerji Haberleri Editörü Pınar Demircan, Elif Cansu İlhan ve Özlem Katısöz nükleer ve kömürlü termik santraller konusundaki güncel bilgileri paylaşırken  “Yenilenemez Enerji”, Önder Algedik ve Mehmet Akbulut’un aktarımlarıyla “Sıfır Enerjili Kentler” konuşulacak. “Yerel Yönetimler ve Enerji” konusu, festivalin destekçilerinden Çanakkale, Edremit ve Küçükkuyu Belediyelerinin katılımıyla Ekofest’e taşınacak.

Cuma günü “Yenilenebilir Enerji, Ancak” başlıklı panelde Hasan Akyar HES’lerin doğaya verdiği zararları,  Özgür Gürbüz “Nasıl Bir Dünya, Hangi Enerji” sunumunun ardından Önder Algedik ile birlikte “Türkiye’de Enerji Politikaları”nı anlatacak.

Cumartesi günü Arif Künar’ın konuşmacı olduğu “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” panelinin ardından gerçekleşecek forumda, Ekofest’e katılan STK’lar enerji konusunda buluşacak. “Yenilenebilir Enerji” panelinde Kardelen Afrodit Atsal, Çağla Balcı Eriş ve Selkan Polatkan,  “Enerji Kooperatifleri” başlığı altında Adil Alper Coşkun ve Aslı Odabaşı konuşacak.

Müzik

Ekofest’in gelenekselleşen sahnesi, Bülent Genç ve Mecit Ünal’ın müziğiyle açılacak. Yıldızlar kamp alanına toz bulutundan ışıklar yağdırırken Tayfun Hakan Kağan, Issız, Ahmet Beyler, Ethnic Band ve Cümbüş Cemaat sahneye çıkacak.

Geçen yıl ilk kez verilen Kazdağı Yerel ve Ulusal Doğa Koruma Ödülleri bu yıl da sahiplerini bulacak. 

Geçen yıl Kazdağı Yerel Doğa Koruma Ödülü zeytinlikleri için jeotermal sondaja karşı zeytin nöbeti tutan Gülpınarlı kadınlara, Ulusal Doğa Koruma Ödülü Yeşil Artvin Derneği’ne verildi.

Siz neler yapmak istersiniz?  

Herkesin katılımına ve katkısına açık panellerden ilginizi çekmeyenler olursa doğada uzun yürüyüşler yapabilir, zeytin ağaçlarının gölgesinde uzanabilir, kitap okuyabilir, yazıp çizebilir, çocukların oyunlarına katılabilir, kendinizi doğanın sesine bırakıp serin sularda yüzebilirsiniz.

Kaz Dağları yine, yeniden çağırıyor bizi

Gönüllülerden oluşan festival ekibinin haftalardır büyük emek ve özveriyle ayrıntıları atlamamaya gayret ederek hazırladığı Ekofest’i heyecanla beklediklerini, festival programının katılımcıların paylaşımları, katkıları ve anlayışlarıyla güzelleşeceğini belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, tüm doğa ve sanat severleri Ekofest’e davet etti.

Kaz Dağı şimdi, çadırını alıp yola çıkmanın, doğanın kalbinde uyanmanın, heybeye farklı ve anlamlı bir anı katmanın iç kıpırtısını duymaya, ona neyin zarar verdiğinin farkına varmaya, bölgede yıllardır süregelen altın madeni ve kömürlü termik santral mücadelesine duyarsız kalmamaya, hem kendimizle hem de farklı hikayelerle yeni bağlar kurmaya, güneşin bize yeteceği fikriyle tanışmaya, Ekofest’in bir parçası olmaya, her şeye rağmen yeniden umutla bakmaya çağırıyor.

Detaylı bilgi için kazdagiekofest.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.