Kültür-SanatManşet

Tony Stark bildiriyor: Antalya Film Festivali başvuruları başladı

0

Bu yıl 29 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında 55’incisi gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Antalya Film Festivali’nin yarışma başvuruları başladı.  Antalya Film Festivali’nin resmi Twitter hesabı, yarışma başvurularının başladığını duyurmak için Twitter’dan bir video yayınladı. İlgili videoda festival komitesi kendilerince esprili bir şekilde Iron Man filminden çarpıcı bir sahne ile festival başvurularının başladığına dair bir parallellik kuruyor.

Festival, “Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması’nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” amacıyla 1964 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali adıyla kuruldu. Uzun süre gelişim hedeflerini ve çizgisini koruyarak devam eden festival kısa zamanda ülkenin en değerli ve bilinen film festivali haline geldi. Ancak son yıllarda yönetim ve organizasyonun kararları izleyici ve camianın eleştirilerini çekmeye başladı. Festivalde geçtiğimiz yıl ‘Ulusal’ ve ‘Uluslararası’ kategorilerinin birleştirilmesi sinema camiasından büyük tepki çekmişti.

Festivalin başvuruları açmasından bir hafta önce sinema sektörünün en önemli temsilcilerinden oluşan 21 meslek kuruluşu ‘ulusal yarışma’ tekrar başlayıncaya kadar Antalya Film Festivali’ne katılmama kararı aldı. İçinde yapımcıları, oyuncuları, senaristleri ve sinema yazarlarını temsil eden sektörün önde gelen 21 meslek kuruluşu bir açıklama yayınlayarak festivale katılmayacaklarını açıkladılar.

Festivalin 2018 teması ‘İNSAN’

Öte yandan afişinde festivalini sahiplenen Antalya halkının yer aldığı Uluslararası Antalya Film Festivali, bu yıl tema olarak ‘insan’a odaklanıyor. Göç, mültecilik, ekonomik, sosyal ve duygusal dışlanmışlık bağlamında dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan benzer hikayeleri anlatan filmler ‘Çağdaş Masallar’ başlığı altında izleyici ile buluşacak.

Tüm filmlerin tek bir  kategori altında toplanacağı yarışma için son başvuru tarihi 24 Ağustos 2018.

En iyi filme 50 bin avro ödül

Yarışmada; ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen,’ En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘Jüri Özel Ödülü’, ‘Dr. Avni Tolunay İzleyici Ödülü’, ‘Behlül Dal Ödülü’ ile ‘Onur Ödülleri’ olmak üzere toplam 8 kategoride ödül verilecek. ‘En İyi Film’ ödülü sahibi Altın Portakal Heykelciği ve 50 bin Avro para ödülünün sahibi olacak.

21 sinema örgütünden Antalya Belediye Başkanı’na “Altın Portakal” protestosu

 

Haber: Ergi İşbilen

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.