ManşetTarım-Gıda

Kolombiya’da hedef orman kaybına yol açmadan çikolata üretebilmek

0
Farmer Uriel Casallas checks his cocoa crop near Guerima village, in the municipality of Cumaribo, Vichada department, eastern Colombia, on February 17, 2017. Farmers who grew coca for years in the "triangle of evil", a former bastion of the Medellin cartel and FARC guerrillas in eastern Colombia, are now betting on a cocoa bonanza, in times of peace. / AFP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA / TO GO WITH APF STORY BY RODRIGO ALMONACID

Kolombiya hedefine ulaşır ise yakın zamanda çikolatanızdan suçluluk duymadan zevk alabileceksiniz. Kolombiya, yakın zaman içinde orman kaybına sebep olmayan kakao üretimi yapan dünyadaki üçüncü, Latin Amerika ülkeleri içinde ise ilk ülke haline geldi. Hükümet, bu amacı tüm kakao üretimi yapan uluslara yaymayı kendisine amaç edinen bir hareket olan Kakao ve Ormanlar Girişimi ile bir taahhütname imzaladı. Kolombiyalıların şimdiki gayesi bu ideali sadece 2 yıl içinde gerçekleştirebilmek.

Kolombiya çikolata endüstrisinin önemli markalarından olan Casa Luker şirketi, taahhüde Ulusal Kakao Federasyonu ile birlikte katıldı ve bu girişime Dünya Kakao Vakfı öncülük ediyor. Bu kuruluşlar, 2020 yılı itibariyle Kolombiya’ya ormanlarının kaybına sebep olmadan kakao üretimine yardımcı olma görevini üstlenmiş vaziyette. Kolombiya, bunu başarabilirse üye uluslar olan Fildişi Sahili ve Gana’ya katılarak, ormansızlaşmaya karşı çaba gösteren üçüncü ülke konumuna gelecek.

Kolombiya, 2017 yılında dünya üzerinde ağaç örtüsü kaybının en fazla yaşandığı yer olma durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Tropikal ülkeler toplamda neredeyse Bangladeş kadar ormanlık alan kaybettiler. Kolombiya ise 4.250 km2 büyüklüğünde yeşil alan kaybederek, bir önceki takvim yılına göre orman kaybında % 46 oranında bir artış yaşadı.

Bu kötüye gidişatın devam etmesini istemeyen Kolombiya hükümeti, orman kaybı ve bozulmasını engellemek, koruma altına alınmış alanları arttırmak, kakao çiftçilerinin haklarına saygı duymak, olumsuz sosyal ve ekonomik etkileri en aza indirmek, taahhütlere erişme sürecindeki ilerlemeyi raporlamak, şeffaflık ve hesap verilebilirliği garanti etmek ve kakao ürünleri için sürdürülebilir pazarlarda destek sağlamak hedeflerini içeren 11 temel vaat içeren bir Eylem Çerçevesi üzerinde antlaşmaya vardığını da açıkladı.

 

Çeviri Haber: Nilüfer Sezgin Ağaç

(Yeşil Gazete, Inhabitat)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.