Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Mimesis’in Yolculuğu – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar için Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Mimesis’in Yolculuğu

Bir ağaç olmak yeterliydi, ormanı bilmek için…

Bahçıvan Ling, Kara Orman’daki küçük bahçede türlü türlü çiçekler yetiştirir ve bu çiçeklerin tohumlarını dünyaya gelene dek korur. Tüm mevsimlerin çiçeklerinin birlikte yaşadığı bu bahçede doğa buradaki zamana göre hareket eder. Bir ekinoks günü mavi renkli bir yalıçapkınının Ling’in iksirlerine çarpmasıyla tüm iksirler tek bir tohumun üzerine dökülür. Bu tohum Ling’in gelincik tohumlarından biri olan Mimesis’tir. “Kökleri olmadan, toprağa bağlı olmadan yaşamayı, rüzgarla yükselmeyi” düşleyen Mimesis’in ufkun ötesine geçebilmesi için kanatlara ihtiyacı vardır. Peki Mimesis’in bu düşü gerçek olabilecek midir? Düşlediği hayat ona neleri getirecektir? Bu küçük tohumun hikayesini yazar S. Yeşim Dizdaroğlu kara böğürtlenler, su nilüferleri, koi balıkları ve ikiz deniz atları gibi çeşitli canlılarla renklendirerek keyifli bir okumaya dönüştürür. Kitabın masalsı dili ormanın görkemini açığa çıkarırken, çiçeklerin kokusu başımızı döndürür. Mimesis’in macerası kara yapraklı dev sarmaşıkla mücadelesiyle sona erdi derken yeniden başlar.

S.Yeşim Dizdaroğlu altı yaşında bahçede mavi bir kuş bulur ve bu anısını unutur. Yıllar sonra tekrar hatırladığında ise bu kitabı yazar ve resimler. ÇEKUL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) genel müdürü olarak çalışmakta olan Dizdaroğlu hayal gücüne ve geleceğin düşlerde saklı olduğuna inanır. Hikayenin dilindeki büyüyü kitabın resimlerine de yansıtır.

Ait olunan yeri aramak, acı ile büyümek, umut etmek, doğanın gücü ve dönüşümün mucizesi temalarını işleyen bu kitap yaşamın kaynağına yapılan bir yolculuğu anlatır. Küçük bir tohumdan bir çiçek perisine sonra da kökleri güçlü bir kayın ağacına dönüşen Mimesis ile Dizdaroğlu hayatın döngüsünde değişen rolleri irdeler. Çevirdiğimiz her sayfada ormanın bir saat gibi atan kalp atışlarını hissettirir. “ İyilikle, sezgilere inanarak”  niyet etmenin önemini vurgular.

Kara yapraklı dev sarmaşıklarla çevrelendiğimiz şu günlerde yalıçapkınlarının mavi kanatlarında yükselmeyi düşleyen hem çocuklar hem de büyükler için keyifli bir yolculuk sunar.

*Bu kitabı alarak ÇEKÜL Bilgi Ağacının doğal ve kültürel miras eğitimlerine destek vereceksiniz.

Yazar-Resimleyen:  S. Yeşim Dizdaroğlu

Kuraldışı Yayıncılık

77 sayfa

10+

 

Eda Uysal

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.