Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] Dokumacılar şarkı söylüyor

0

Dokumacılar veya bilinen adıyla The Weawers grubu adını 1844’de Silesyalı dokumacıların ayaklanmasını anlatan Gerhart Haufman’ın Die Weber (Dokumacılar) oyunundan alıyor.

Grup 1948’de Ronnie Gilbert, Lee Hays, Fred Hellerman ve Pete Seeger tarafından New York- Greenwich Village’te kuruldu. Dünyanın her yerinden geleneksel halk şarkıları, gospel şarkıları, çocuk şarkıları, blues şarkıları, emek şarkıları ve Amerikan baladları seslendiren The Weavers kendisinden sonra gelen protest- folk şarkıcı ve gruplarını da etkiledi- tetikledi. Bu isimlerden birisi de geçen hafta İstanbul’da veda konseri veren ve bu programda da şarkılarını dinlediğimiz Joan Baez olmuştu…The Kingston Trio, Bob Dylan, Peter, Paul ve Mary, Rooftop Singers, The Seekers, The Weawers’ın izinden giden ve ilk anda aklıma gelen isimler.

Grubun üyelerinden Pete Seeger ve Lee Hays, Amerikan Komünist Partisi’ne üye oldukları iddiasıyla FBI’nın kara listesinde yer aldılar. Baskılar ve engellemeler sonucunda grup 1952’de müzik çalışmalarını sonlandırdı. Pete Seeger solo kariyerine devam etti.

The Weavers 1955’de New York, Carnegie Hall’de bir konser vermek için yeniden bir araya geldiler. Konser büyük bir başarı kazandı ve plak kaydı bağımsız plak şirketi Vanguard tarafından yayımlandı. Konser sonrasında grubun bir ay süren Amerika turnesi gerçekleştirildi. Pete Seeger 1958’de gruptan ayrıldı.

Bugün Pete Seeger ve Lee Hays’i FBI’ya ihbar eden Harvey Matusow’u ve onları sorguya çeken izleme komitesi üyelerinin adını anımsayan var mıdır, bilemiyorum? Ama Pete Seeger bugün de şarkılarıyla birçok insana sesini duyurmaya devam ediyor.

Bugün Açık Radyo’da 1955 tarihli New York- Carnegie Hall konserinin plak kaydını dinletmek istiyorum.

 

Ercüment Gürçay

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.