Günün Manşetiİklim KriziManşet

İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi Rize’yi vurdu: Aşırı yağış toprak kaymalarına yol açtı

0

İklim değişikliği yıkıcı etkisini yurt genelinde göstermeye devam ediyor.

Marmara Bölgesi’nde geçen ay sel baskınları yaşanırken dün Rize’den de benzer haberler geldi.

Rize’de aşırı yağışlar bölgedeki tarım arazilerinde toprak kaymalarına yol açtı.

Dereler taştı, yurttaşlar binalarda mahsur kaldı.

Rize’nin merkeze bağlı Kömürcüler köyündeki derenin taşması sonucu Muradiye beldesi ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı sağlayan yol kapandı.

Bazı araçlar akıntıya kapılarak sürüklendi, bazıları sular altında kaldı.

Dere kenarında bulunan 7 katlı bir bina, yıkılma tehlikesine karşı tahliye edildi.

Merkeze bağlı Güzelyurt, Güneysu ilçesine bağlı Yukarıislahiye köyleri ile Kalkandere ilçesinde bazı vatandaşların heyelan ve taşkın sonucu ev ve derede mahsur kaldıkları öğrenildi.

İhbar üzerine AFAD, jandarma ve ilgili kurumların ekipleri, mahsur kalanlara müdahale etti.

Rize Valisi: Can kaybı yok

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yağmur ve toprak kaymasına bağlı can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirterek, “Güzelyurt’ta mahsur kalan vatandaşlarımızı AFAD ve jandarma ekiplerimiz güvenli bölgeye aldı. Gerekli çalışmalar sürdürülüyor.” dedi.

Bektaş, yağışların ardından bölgedeki tarım arazilerinde toprak kaymaları meydana geldiğini söyledi.

Bektaş, “Derelerin taşması ve yollara rüsubat taşıması sonucu özellikle Muradiye bölgesinde yolun belli bölümlerinde kapanmalar oldu. Bölgede incelemelerimizi sürdürüyoruz, ekiplerimiz de çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu.

Bektaş, Güneysu ilçesine bağlı Yukarı islahiye bölgesinde ormana gidenlerin mahsur kaldığı yönünde ihbar olup olmadığı sorusu üzerine, “Herhangi bir can güvenliği sıkıntıları yok. Yolun kapalı olması nedeniyle güvenli bölgede bekliyorlar. Arkadaşlarımız onları da bulunduğu bölgeden alacaklar” yanıtını verdi.

Öte yandan, bölgede mahsur kalan 6 kişinin ekipler tarafından kurtarıldığı, bazı kişilerin ise kendi imkanlarıyla güvenli bölgeye ulaştıkları öğrenildi.

Muradiye Belde Belediye Başkanı: Felaketle karşı karşıyayız

Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, “Köprü ve menfezler yok oldu. Zor durumdayız, felekatle karşı karşıyayız. Şu anda can kaybımız yok, mahsur kalanlar var” diye konuştu.

Yedi katlı bir binanın tahliye edildiğini ifade eden Balcı, “Binanın çökme riski yok. Tedbir olarak binadakileri tahliye ettik. Dere kenarındaki bu binanın çaresine bakılmalı. Tarım arazilerinde büyük hasar var. Her ağustosta bunu yaşıyoruz. Bu derenin yeniden ele alınması gerekiyor” dedi.

Karadeniz’de yağışlar devam ederken, Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı sosyal medya hesabından, “Allah’ım yardım et batıyoruz” diye yazdı.

 

(NTV)

You may also like

Comments

Comments are closed.