DünyaManşet

92 kişinin öldüğü Yunanistan yangınları sonrası hükümetten izinsiz inşa edilen binaları yıkma kararı

0

İklim değişikliğinin yıkıcı etkisiyle yüz yüze kalan Yunanistan yaralarını sarmaya çalışırken, Yunanistan hükümeti yangınlar sonrası bir dizi acil önlem almayı kararlaştırdı.

Yunanistan Şehircilik ve Enerji Bakanı Yorgos Stathakis, tüm ülkede ormanlık alanlar ile sahil yerlerinde usulsüz ve izinsiz inşa edilen binaları yıkma kararı aldıklarını açıkladı.

Başbakan Aleksis Çipras’tan aldığı talimat üzerine bir tespit çalışması yapan Bakan Stathakis, sel ve deprem felaketlerinde “çıkış yollarını kapatan”, usulsüz ve izinsiz inşa edildiği tespit edilen 3 bin 168 binayı, sonradan izin çıkartılmış olsa da yıkacaklarını söyledi.

Stathakis binalardan 2 bin 500’ünün ormanlık alanlarda ve dere yataklarında, 668’inin de sahil ve kumsallarda inşa edildiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da önceki gün yangın bölgelerini ziyareti sırasında, “Siyasi maliyeti ne olursa olsun yasa dışı inşa edilen yapıların yıkımına derhal başlanacak” demişti.

10 kişi hâlâ yoğun bakımda

Yunanistan’daki yangınlarda bazıları çocuk 200’e yakın kişi de yaralanmıştı. Yaralananlardan 10’u hâlâ yoğun bakımda.

Yangınlarda ölü sayısının fazla olmasının nedenleri arasında sayfiye yerlerindeki usulsüz yapıların, denize ve ana caddelere açılan yolları kapatmış olması ve panik halinde kaçışan insanların daracık yollarda sıkışmaları da gösteriliyor.

Bilim insanlarının bulgularına göre, iklim değişikliği  sıcak hava dalgasının oluşma ihtimalini iki katına çıkarıyor.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.

Yunanistan’da olağanüstü hâl: Orman yangınlarında en az 50 ölü, 150’yi aşkın yaralı

79 ölü, 180 yaralı: Yunanistan’da itfaiyecilerden Çipras’a ihmal suçlaması

Yunanistan’daki yangın ünlü yönetmen Theodoros Angelopoulos’un kültürel mirasını da yok etti

Yunanistan’ı orman yangınlarının ardından şimdi de sel vurdu

 

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.