DoğaManşet

Küresel Limit Aşım Günü: Doğal kaynaklarımızı 21 gün önce tükettik

0

Doğal kaynakların ve bu kaynaklara yönelik taleplerin durumunu inceleyen Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verileri, dünyamızın içinde bulunduğu kritik durumu gözler önüne serdi.

Küresel Ayak İzi Ağı’na göre, Dünya Limit Aşım Günü bu yıl dünyada 1 Ağustos, Türkiye’de ise 11 Temmuz’da gerçekleşti.

Dünya Limit Aşım Günü, doğal kaynak kullanım limitinin aşıldığı gün olarak tanımlanıyor ve her yıl yeniden belirleniyor.

1 Ağustos tarihi, 2015 yılında 13 Ağustos, 2016’da 8 Ağustos, 2017’de ise 2 Ağustos olmuştu. Tarihin bu yıl sadece bir gün geriye gitmesi, kötüye gidişin biraz yavaşladığını göstermekle beraber, durumun kritik seviyelere geldiği ve kötü gidişatın devam ettiği gerçeğini değiştirmiyor.

Her ülkenin kaynak kullanım hızı farklı olduğu için Limit Aşım Günü ulusal bazda değişiklikler gösteriyor. Türkiye’nin ulusal limit aşım günü bu yıl 11 Temmuz oldu. Doğal kaynaklarının sağladığı 1 yıllık potansiyel 11 Temmuz’da tüketmiş olan Türkiye için durum daha vahim.

“İklim değişikliği doğal kaynak bütçelerini aşmamızdan kaynaklanıyor”

WWF- Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli Dünya Limit Aşım Günü ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Doğal kaynakların sınırsızca tüketilmesinin bedelini dünya ödüyor ve bu bedelden her bireyin payına bir şeyler düşüyor. İklim değişikliği ile yaşanan orman yangınları, zamansız ve dengesiz yağışlar, aşırı sıcaklar, kuraklık ve seller gibi örnekler biricik gezegenimizde doğal kaynak bütçelerini aşmamızdan kaynaklanıyor.”

 

(Birgün)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.