EkolojiManşet

Uzmanlar uyarmıştı: Bozcaada’da sökülen geminin parçalarında asbest tespit edildi

0

Bozcaada’da asbest tehlikesi tartışmalarına bölgede yapılan incelemeler son noktayı koydu.

Beylik Koyu’nda 2014 yılında lodos nedeniyle karaya oturan 40 yaşındaki ‘Mercy Cod (NIL-K) isimli kuru yük gemisi asbest ve ağır metal tehlikesine rağmen geçen Nisan ayında sökülmüştü.

Geminin Aliağa Gemi Söküm bölgesine götürülmeden bulunduğu yerde yeterli analiz ve tahliller yapılmadan sökülmesi ise kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.

1978 yapımı geminin büyük olasılıkla asbest içerdiğini ileri süren Bozcaada Forum üyeleri geminin asbest ölçümü yapılmadan ve gerekli önlemler alınmadan sökümüne karşı çıkmışlardı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise asbest söküm uzmanı Birol İnam’a “Asbest Atık Envanter raporu” hazırlatmış, rapora göre, gemide asbest türü izolasyon maddesine rastlanmadığı bilgisi paylaşılmıştı.

Özer Akdemir’in Evrensel’de çıkan haberine göre Bozcaada Kaymakamı’nın öncülüğünü yaptığı bir törenle sökülen gemiden geride kalan parçalarda yapılan incelemelerde asbest tespit edildi.

Bozcaada Belediyesi’nin asbest konusunda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na akredite olan Vonka adlı şirketi davet ederek bölgenin denizinde, karada ve havada yaptırdığı asbest ölçümleri pozitif çıktı.

Fotoğraf: Meliha Coşkun

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) yetkilisi Cafer Fidan, “Geminin yalıtım malzemelerinde bir şey yoktu. İnşaat ve gemi atığı olarak düşündüğümüz şeylerden örnek aldık. Bu aldığımız numunelerden 4’ünde asbest tespit ettik. Zemin karosu olan marleylerde asbest çıktı. Diğer numunelerde tespit edilemedi, marleyin yapısı gereği bağlayıcı bir özelliği olduğu için çıktı diye düşünüyoruz” dedi.

Fidan, bir iki gün içerisinde o parçaların oradan alınmasının bölgeyi büyük oranda temizleyeceğini, ortada halkı paniğe sevk edecek ve karantinayı gerektirecek bir durum olmadığını sözlerine ekledi.

 

(Evrensel)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.