DünyaManşet

ABD’den Türkiye’ye açık tehdit: Papaz Brunson’ı derhal serbest bırakın!

0

ABD Başkanı Trump, papaz Andrew Brunson’ın uzun süreli tutukluluğu nedeniyle Türkiye’ye “büyük yaptırımlar” uygulayacaklarını açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Trump’tan hemen önce yaptığı açıklamada çok sert ifadeler kullandı. Pence, Türkiye’ye, “Eğer Brunson’ı derhal serbest bırakmaz iseniz sonuçlarına da katlanırsınız” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, tutukluluk hâli dün İzmir’deki mahkeme tarafından ev hapsine çevrilen papaz Andrew Brunson hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD, harika bir Hristiyan, aile babası ve müthiş bir insan olan Pastör Andrew Brunson’ın uzun süreli tutukluluğu nedeniyle Türkiye’ye büyük yaptırımlar uygulayacak. (Brunson) Büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!” ifadesini kullandı.

Pence, ‘Brunson serbest bırakılmaz ise sonuçlarına katlanırsınız’

Trump’tan kısa süre önce de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Washington’daki Uluslararası Din Özgürlüğü Konferansı’nda yaptığı açıklamada, Brunson’ın derhal serbest bırakılmaması hâlinde Türkiye’ye ciddi yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.

Konferanstaki sözlerini Twitter üzerinden attığı mesajlarla da tekrar eden Pence, “ABD Başkanı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine bir mesajım var. Pastör Brunson’ı şimdi serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazırlıklı olun” ifadesini kullandı. Pence, “Eğer Türkiye bu inanç insanının serbest kalması için derhal harekete geçmez ve Amerika’ya evine geri göndermezse, ABD Pastör Andrew Brunson serbest kalana dek Türkiye’ye ciddi yaptırımlar uygulayacak” diye ekledi.

 

Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Trump’a yanıtı ise, “Kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz” şeklinde oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı ingilizce açıklamada ayrıca, “Kimden gelirse gelsin, tehditlere asla müsamaha göstermeyeceğiz. Hukukun üstünlüğü herkese uygulanır, istisnası yoktur” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “ABD yönetimini bir an önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz” denildi.

 

(DW Türkçe, BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.