Günün ManşetiKültür-SanatManşet

Yunanistan’daki yangın ünlü yönetmen Theodoros Angelopoulos’un kültürel mirasını da yok etti

0

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın doğu kıyısı Pazartesi gününden bu yana yangınlara teslim olmuş, yetkililerden yapılan son açıklamalara göre en az 80 kişi yangından kaçmaya çalışırken hayatını kaybetmişti.

Facia ülkenin en ölümcül yangın felaketi olarak kayda geçerken, kaç kişinin kaybolduğu konusunda henüz resmi makamlardan bir sayı açıklanmadı.

Bölgede kayıpları arama çalışmaları bugün de sürerken bir kötü haber de dünyaca ünlü yönetmen Theo Angelopulos’un evinden geldi.

Film çekimleri sırasında bir motosikletin çarpması sonucu 24 Ocak 2012’de 77 yaşındayken hayatını kaybeden Angelopulos’un Doğu Attika’da bulunan evi yangında harap oldu.

Theo Angelopulos’un eşi Phoebe Economopoulou, eşine ait tüm kişisel mirasın, kitapların, yazışmaların ve belgelerin yandığını anlattı.

Economopoulou, “Theodoros’un tüm entelektüel birikimi belgeleriyle birlikte yok oldu” dedi.

Theodoros Angelopoulos kimdir?

Theodoros Angelopoulos  Yunan sinemasının Costas Gavras ve Costas Ferris ile birlikte öncü yönetmeni olarak bilinmektedir. Sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcilerindendir. Mitololojik göndermelere bol yer verilen filmlerinde, daha çok bireyden hareketle tarihsel bağlam içinde toplumsal olaylar konu edilmektedir. Özellikle entelektüel bireyin yaşama dair ızdırapları ve düş kırıklıkları işlenir.

Filmlerinde geniş plan çekimler ve uzun sekanslar çokça yer alır. Müziklerinin çoğunu Eleni Karaindrou’nun yaptığı filmleri arasında şunlar sayılabilir: 36 Günleri, Avcılar, Kumpanya, Kitera’ya Yolculuk, Arıcı, Puslu Manzaralar, Leyleğin Geciken Adımı, Ulis’in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün, Ağlayan Çayır, Zamanın Tozu.

Theo Angelopoulos, 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 17. Altın Koza Film Festivali’nin onur konuğu olarak Adana’ya gelmiş ve ödül törenine katılmıştı. Bu festivalde yönetmenin “Kiteraya Yolculuk”, “Arıcı”, “Leyleğin Geciken Adımı”, “Ulis’in Bakışı”, “Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Ağlayan Çayır” ve “Zamanın Tozu” adlı filmlerinin “Balkanların Belleği – Theo Angelopoulos” adlı özel bir bölümde gösterilmişti.

Angelopoulos, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan “Sonsuzluk ve Bir Gün” filmiyle ilgili zamanın kendisi için ne anlam ifade ettiği sorusuna ise şu cevabı vermişti:

“Zaman kumsalda taşlarla oynayan bir çocuktur. Filmimde karakterler sanki zaman ve mekan yokmuşcasına zaman ve mekanda yolculuğa çıkar. En önemli soru şudur: Yarın ne kadar sürecek? Bunun cevabı ise “Sonsuzluk ve Bir Gün”dür. Şanslıysak bugün içimizde taşıdığımız gelecek tasavvuruna göre yaşayabiliriz.”

 

(Yeşil Gazete, in.gr)

You may also like

Comments

Comments are closed.