İklim KriziManşet

‘İklim değişikliği artık kapımızda değil evimizde!’

0

Yunanistan’da 70’den fazla kişinin ölümüne neden olan yangının çıkış nedeni henüz netleşmese de Greenpeace Yunanistan Genel Direktörü Nikos Charalambides, eldeki verilerle yangını doğrudan iklim değişikliğine bağlamak için çok erken olduğunun fakat orman yangınlarının etkisini artıran kuraklık, güçlü rüzgar ve aşırı sıcakların iklim değişikliğinden kaynaklandığını göz ardı etmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, ise bilim insanlarının uzun yıllardır insanlığı iklim değişikliği ile birlikte sıcak hava dalgalarının, aşırı hava olaylarının ve kuraklığın sıklık ve şiddetinin artacağına dair uyardığını hatırlatarak, “İklim değişikliği artık kapımızda değil evimizde, gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. İklim değişikliğine karşı hızla harekete geçilmezse mevsimler altüst olacak, tüm bu aşırı olaylar gündelik hayatımızın değişmez bir parçası haline gelecek” dedi.

Kutluay da Charalambides gibi orman yangınlarının iklim değişikliği tartışmalarının önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı”nda yer alan şu cümleleri hatırlattı;

İklim değişikliğinin Türkiye’de ormanlar üzerinde görülen etkileri, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde iklim kuşağında yangın mevsiminin daha erken başlaması ve daha uzun süre devam etmesi ile kendini göstermektedir. Ayrıca, kurak orman toprağının ve ağaçların böcek ve yangına karşı daha hassas hale gelmesi söz konusudur.

Kutluay, ormanların iklim değişikliğine sebep olan sera gazları arasında en büyük paya sahip karbondioksitin yutak alanı olduğunu belirterek iklim değişikliği ile mücadeledeki önemine dikkat çekti.

Kutluay, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Yunanistan’da yaşanan orman yangını hepimizi çok üzdü ve bazı acı gerçekleri de hatırlattı. İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’de de sıcak ve kurak devrenin uzunluğundaki ve şiddetindeki artışa bağlı olarak, orman yangınlarının sıklığı, etki alanı ve süresi artabileceği öngörülüyor. Türkiye bu zenginliğine sahip çıkmalı, yatırım kararlarında öncelikle hayatı yani ormanları seçmelidir. İklim değişikliğine karşı orman varlığını güçlendirmeli ve de bu gibi risklere karşı korumalıdır.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.