DünyaManşet

79 ölü, 180 yaralı: Yunanistan’da itfaiyecilerden Çipras’a ihmal suçlaması

0

Yunanistan Pazartesi günü başlayan orman yangınlarının sebebini araştırırken bir yandan da yaralarını sarmaya çalışıyor.

Şu ana kadar en az 79 kişinin hayatını kaybettiği, 187 kişinin de yaralandığı yangınlarda söndürme ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Yangın sebebiyle denize kaçan bazı kişilerin boğularak hayatına kaybettiği ifade edilirken, ölenlerin kimliklerinin tespiti için DNA testi yapılacağı bildirildi.

Yangında binlerce dönüm arazi, ev ve yüzlerce araç yandı. Yangın, bitki örtüsünün yanı sıra birçok hayvanın da ölümüne yol açtı.

Orman yangınından kurtulanlar, kâbusa dönen geceyi anlattı. Bir görgü tanığı, kuzeninin tekerlekli sandalyedeki eşini geride bırakmak zorunda kaldıklarını, arabaların infilak ettiğini, ayakkabıların eridiğini, saatlerce denizin içinde bekleyen insanlar olduğunu söyledi.

İlk yangınlar Atina ile Korinth arasındaki bölgede ve Rafina’da başlamış, kentin Mati mahallesi alevler nedeniyle kısa sürede neredeyse tamamen yok olmuştu. Başkent Atina ve çevresini kapsayan Attiki bölgesinde OHAL ilan edilmişti.

3 günlük ulusal yas

Bosna-Hersek’teki resmi ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Başbakan Aleksis Çipras, 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Konu hakkında kamuoyuna seslenen Çipras “asimetrik tehlike”den söz etti ve faciaya, hükümetin elindeki tüm imkânların seferber edilmesi suretiyle müdahale etmeye çalıştığını vurguladı. Yunan toplumuna ‘birlik’ çağrısında da bulunan Çipras, bugün saat 14.00’da olağanüstü bakanlar kurulunu toplayacak.

Yunan medyası yaşananlar için “ulusal trajedi” tanımlamasını yaptı.

Avrupa Birliği, Yunanistan’ın talebi üzerine Sivil Savunma Mekanizması’nı devreye sokarken, birçok üye devletin yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Atina’ya yardım gönderme teklifinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çipras ile telefonda görüştü. Türkiye dışında Almanya, İsrail, Kıbrıs, İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Makedonya da Yunanistan’a yardım teklif etti.

Yangınların nedeni şu ana kadar tespit edilemezken, alevlerin kasıtlı ve eş zamanlı başlatılmış olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Yüksek Mahkeme yangınların nedenini bulmak için soruşturma başlattı.

Yunan itfaiyeciler: 7 yıldır tek bir yeni ekipman verilmedi

79 kişinin ölümüne neden olan orman yangınları ülkede yıllardır itfaiye hizmetlerine ayrılan bütçedeki kesintileri gündeme getirdi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından Mayıs ayında düzenlenen “Yangın Güvenliği ve Ormanların Korunması” başlıklı konferansta konuşan İtfaiye Teşkilatları Çalışanları Birliği Federasyonu üyesi itfaiye müdürü Dimitris Vlahos, “Son yedi yıldır bize yeni tek bir ekipman verilmedi. Yeni kask, bot dahil alamadık” açıklamasında bulundu.

Vlahos, 2010’dan beri kemer sıkma tedbirleri uyarınca her sene itfaiye hizmetlerine ayrılan payda kesinti yapıldığını, bu yıl bu miktarın 297 milyon Euroya düştüğünü, itfaiye çalışanlarının büyük bir yangın durumunda 40-50 saat çalışmak zorunda bırakıldığını, Sağlık Bakanlığı tarafından itfaiyecilerin görev başında yaşayacağı sağlık sorunları için tahsis edilmiş dokuz ambulansın da tasarruf tedbirleri doğrultusunda geri çekildiğini anlattı.

“Devlet mekanizması hazırlıksız yakalandı”

Ülkenin saygın gazetelerinden Kathimerini de, Başbakan Aleksis Çipras’ın ‘kundaklama’ iddiasına karşı çıkarak, devlet mekanizmasının hazırlıksız yakalandığını ve acil durum planı olmadığını yazdı.

Kathimerini’ye konuşan itfaiyeciler, Yunan hükümetinin ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir kundaklama yaşandığı yönündeki tezine karşı çıktı. İtfaiyeciler, Pendeli Dağı’nın doğu yamacında çıkan yangını bir ‘mega yangın’ olarak niteledi; alevlerin özellikle yanıcı olan çam ağaçlarını sardığını ve güçlü rüzgar nedeniyle hızla yayılarak sahil bölgesine ulaştığını söyledi.

Gazeteye isim vermeden konuşan itfaiyeciler, bu sırada itfaiye ekiplerinin ve helikopterlerin Kineta bölgesinde bir başka yangına müdahale etmesi nedeniyle esas yangın için geç kalındığını belirtti.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos dün yaptığı açıklamada hükümetin yangından etkilenen kasabalar ve orada yaşayanların acil ihtiyaçlarının karşılanması için 20 milyon Euro harcanmasını onayladığını açıkladı.

Yunan futbol takımı Olympiacos ve sahibi Evamgelos Marinakis yangından etkilenenlere destek için 1 milyon Euro bağışta bulundu.

 

(CNN International, DW Türkçe, Duvar, SOL)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.