DoğaGünün ManşetiManşet

Yunanistan’da olağanüstü hâl: Orman yangınlarında en az 50 ölü, 150’yi aşkın yaralı

0

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki Doğu Attika bölgesinde çıkan orman yangınları dün gece binlerce hektarlık arazideki ağaçları küle çevirdi.

Ormanlık bölgede çıkan ve rüzgâr nedeniyle kısa sürede Pendeli, Mati, Rafina, Vuças gibi sayfiye yerlerini saran yangında yerleşim bölgeleri boşaltıldı.

Ancak yangının hızla büyümesi ve yayılması nedeniyle bölgeden çıkmayı başaramayan 50 kişi dumandan boğularak ve yanarak yaşamını yitirdi. 157 kişi hastaneye kaldırıldı.  Yangın, bitki örtüsünün yanı sıra pek çok yaban hayvanını da yok etti.

Ölenlerin çoğunun yangına evleri ya da araçlarının içindeyken yakalandığı belirtiliyor.

Aralarında turistlerin de bulunduğu bölgede kayıplar olduğu, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü haberleri geliyor.

Yangından kaçan yüzlerce kişi ise deniz kenarına sığındı.

Sığınanlar Yunan sahil güvenlik botları ve özel teknelerle Rafina Limanı’na taşındı.

Evsiz kalan insanların barınması için otel odaları temin edildi, askeri mekânlar da seferber edildi.

Bölgedeki rüzgârın hızı saate 80 km’ye ulaşırken yetkililer ülkedeki tüm yangın müdahale uçakları ve helikopterlerini tatilcilerin kaçması için bölgeye konuşlandırdı.

Orduya ait insansız hava araçları da alandaki 600 itfaiyeciye yardım etmeye çalışıyor.

Gece yarısından sonra açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, bölgede aynı anda 15 değişik yerde yangın çıktığını, şiddetli rüzgârın ise yangının kısa sürede kontrol dışına çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Canakopulos, Avrupa Sivil Savunma Mekanizması’ndan hava ve karadan yardım desteği talep edildiğini, Kıbrıs, Portekiz ve İspanya’nın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Çipras’ın sabotaj kuşkusu

Balkanlar’da barışın sağlanması konusundaki katkıları dolayısıyla Barış Ödülü ile ödüllendirilmek üzere Bosna Hersek’te bulunan Başbakan Aleksis Çipras ziyaretini yarıda bırakıp acilen Atina’ya döndü. Çipras, “Farklı yerlerde aynı anda çıkan yangınlar kuşku uyandırıyor” dedi.

Bu sabah itibariyle tüm ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

 

(BBC, Diken, Sputnik News)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.