Günün ManşetiManşetSpor

Sosyal medya kampanyası etkili oldu: Otizmli milli yüzücülerden zafer!

0

Otizmli bireylerin spor alanındaki başarılı mücadelesine bir örnek de Can Demirci ve Melih Onur Şırlak oldu.

Otizmli milli yüzücülerin gerekli başvuruları yapmadıkları gerekçesiyle bu yıl 30’uncusu düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na 1 gün kala dâhil edilmediği iddia edilmişti.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği tarafından paylaşılan bu olay, sosyal medyada yankı uyandırdı.

Twitter üzerinde #canötekilestirilmesinyarışakatılsın etiketiyle kampanya başlatıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=6oDV2S1WAFI

Kampanyanın hızla yayılması üzerine Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) de konuyla ilgili internet sitelerinden bir açıklama yaptı.

Can Demirci ve Melih Onur Şırlak’ın isimlerinin Türkiye Bedensel Engelliler Futbol Federasyonu (TBESF) tarafından iletilen bu listede yer almaması nedeniyle yarışa dâhil edilmedikleri söylendi.

Açıklama üzerine TMOK, bedensel engelliler ve özel sporcuların başvurularında muhatabın TBESF ve Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu (TÖSF) olduğunu ifade ederken otizmli bir kız çocukları da olan oyuncu çift Ceyda Düvenci ve Bülent Şakrak, sosyal medya hesapları üzerinden kampanyayı sürdürdüler.

Can Demirci, Ceyda Düvenci&Bülent Şakrak çiftine şu sözlerle teşekkür etti: “Her şey için çok teşekkür ederim. Sayenizde boğaz yarışına katıldım ve boğazı geçen ilk otizmli ben oldum. Desteklerinizi her zaman beklerim iyi ki varsınız.”

TMOK’un açıklamasına istinaden Düvenci, “Yapmayın sevgili @tmok_olimpiyat yetkilileri… Can aylardır bu yarışa hazırlanıyor. Dünyada ülkesini başarıyla temsil etmiş bir yüzücüden bahsediyoruz. Süreçte eksik hiçbir şey yok.. sadece size düşen onu yarışa almanız. Hiç zor bir karar değil. Aksine bu olumlu karar hepimize ışık olur. Ötekileştirmeden onları motive etmek çok önemli. Can’a yarışa katılamıyorsun diyemiyoruz. Kıyamet kopacak içinde bunu duyunca. Sizlere rica ile sesleniyorum. Lütfen yaptığınızı fark edin!!! Başvuru yapılmış size sunulmuş…” ifadelerini içeren bir paylaşımda bulundu ve 20 Temmuz 2018 tarihli bir dilekçe görseli paylaştı.

Ceyda Düvenci de genç sporculara çektiği videoyla destek olurken, Bülent Şakrak da Instagram hesabından gerekli başvuruların yapıldığına dair bir belge yayınladı.

Kampanyanın hızla büyümesinin ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu‘nun devreye girmesinin ardından Avrupa şampiyonu ve Iron Man unvanlı Can Demirci ve Melih Onur Şırlak yarışmaya kabul edildi.

Yerli ve yabancı toplam 2 bin 400 yüzücünün katıldığı yarışta kendi kategorilerinde Can Demirci 1’inci olurken, Melih Onur Şırlak ikinci oldu.

Can Demirci yarış bitiminde Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu not ile teşekkürlerini iletti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli kızı Sayın Sümeyye Erdoğan Bayraktar’a bugünkü Boğaziçi Kıtalararası yüzme yarışına katılmamız için bize göstermiş oldukları yakın ilgi, destek ve katkılarından dolayı yürekten teşekkür ederiz. Sayenizde İstanbul Boğazı’nı geçen ilk otizmli biz olduk. Herkese saygı ve sevgiler.”

 

(CNN Türk, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.