ManşetTürkiye

Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi’ye tahliye

0

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘terör propagandası’ suçlamalarıyla yargılandığı toplam 11 sanıklı davanın ilk duruşması Ankara’da görüldü. Mahkeme heyeti, Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi’nin tahliyesine hükmetti. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş başkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaelli’nin de aralarında olduğu tutuksuz sanıkların ise yurt dışı yasağı kaldırıldı. Bir sonraki duruşma 16 Ocak 2019 tarihine ertelendi.

Davanın gerekçesi, Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı sırasında yapılan ‘barış’ açıklaması. Hamzoğlu ve Çelebi’yle birlikte HDK bileşeni partilerin temsilcileri olan toplam 11 siyasetçi, Afrin’le ilgili Ankara’da yapılan basın açıklaması nedeniyle “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme, Terör Örgütü Propagandası Yapmak” (Türk Ceza Kanunu 216/1, Terörle Mücadele Kanunu 7/2, TCK 53, 63) suçlamasıyla yargılanıyor.

Davada tutuklu yargılanan Onur Hamzaoğlu ve Fadime Çelebi salonda hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş başkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaelli’nin yanı sıra SYKP Eşbaşkanı  Ahmet Kaya ve DBP Eşbaşkan Yardımcısı Hacer Özdemir de duruşmaya katıldı.

Duruşma 5 aydır tutuklu olan ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi’nin savunmasıyla başladı. Çelebi, ”5 ay değil, 5000 yıl da verseler barış talep etmeye devam edeceğim” dedi.

Barış akademisyenlerine yönelik “kanınızla banyo yapacağız” diyen Sedat Peker’in beraat ettiğini vurgulayan Çelebi, ”ama bizim gibi partilerin her basın açıklaması yasa dışı ilan edilmeye çalışılıyor” ifadesini kullanarak beraatini talep etti.

Türkiye’nin en önemli çevre sorunlarından birinin insan sağlığına zararlarını gözler önüne seren ‘Dilovası Raporu’ ile de tanınan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 5.5 aydır tutukluydu.

Hamzaoğlu, duruşmadaki savunmasında ”Ben bir hekimim ve halk sağlığı uzmanıyım” vurgusu eşliğinde ”Savaş insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Ben insana kalabilmek istiyorum” mesajını verdi.

Eylem Tuncaelli, ‘Barışı savunmak en temel görevimdir’

Hamzaoğlu’nun ardından tutuksuz yargılanan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Başkanı Özlem Tuncaelli söz alarak, ”İddianameye konu alan açıklamada barışı savunmak haricinde hiçbir kasıt yoktur” derken ”Barışı savunmak hem yurttaş olarak hem Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanı olarak benim temel görevimdir” dedi.

 

(T24, Sputnik)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.