ManşetTürkiye

Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra, ‘Onun ne kadar sevildiğini görmek bana da güç verdi’

0

Dokuz aydır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra, iddianamenin halen çıkmamış olmasını “kabul edilemez” sözleri ile dile getirdi.

Prof. Dr. Ayşe Buğra

Sivil toplum alanında çalışmalarıyla tanınan iş insanı Osman Kavala, 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana tutuklu. “17-25 Aralık kumpas” ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddialarıyla tutuklu bulunuyor.

‘Gezi organizatörü iddiası gayriciddi’

DW Türkçe’den Burcu Karakaş ile görüşen Prof. Dr. Ayşe Buğra, Osman Kavala’nın “Gezi Olaylarının yöneticisi ve organizatörü olduğu” iddiasına ilişkin ise “Bir gün bir internet gazetesinde hedef gösterme, karalama süreci başlıyor. Ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Arkasından tutuklama gelebiliyor. Bu durum, tedirgin olunmayacak gibi değil. Ancak medyada çıkan suçlamalar o kadar acayip ki, ciddiye de alamıyorsunuz. “Beni yarın gözaltına alırlar” demeniz için işin biraz ciddiyeti olması lazım ama o yok. Bu bir yandan çok korkutucu, bir yandan da çok gayriciddi bir durum.

Gezi’nin organizatörü olmak fantastik bir şey. Öyle bir hareketin bir organizatörü ve finansörü olduğu gibi bir fikir, hakikaten fantastik. Osman Kavala’nın bir darbe girişimine katılmış olması daha da fantastik ve absürt. Hayatı boyunca, kendini bildi bileli, darbelere karşı çıkmış bir insan. İnsan hakları, demokrasi, hukuk devleti, bütün bunlar için çalışmış bir insan, birdenbire böyle şeylerle suçlanınca, kendisini tanıyanların bunu ciddiye alması çok zor.” dedi.

‘Gözaltı sürecinde ilk 15 gün hiç görüşemedik’

Osman Kavala ve Ayşe Buğra, Silivri Cezaevi’nde

Ayşe Buğra, Osman Kavala’nın gözaltına alındığı günü ise şu sözlerle aktardı, “Osman o gün bir Avrupa Birliği projesi kapsamında belediye ile birtakım görüşmeler için Gaziantep’e gitmişti. Dönüşünde uçaktan indirilerek gözaltına alındı.

Ben kendisinin arayıp istanbul’a geldiğini haber vermesini beklerken, gece gözaltına alındığı haberi geldi. Bir süre nerede olduğunu bilmediğimiz için aradık. Ben 15 gün hiç göremedim. Gözaltı koşulları tabii tatsız koşullardı. Bir hafta sonra bir hafta daha uzatıldı gözaltı süresi. Polis sorgusunun ardından mahkeme kararıyla tutuklandı.”

‘Tutukluluğa karşı pek çok siyasetçi, yazar ve sanatçı ses çıkardı’

Prof. Dr. Buğra, Kavala’nın tutukluluk halinin yurtdışı tepkileri üzerine ise, “Çok geniş bir kesimden ses geldi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemiş, o sürece katkı sağlamaya çalışmış pek çok siyasetçi, yazar ve sanatçı ses çıkardı. Bunların içinde Türkiye dostu çok önemli insanlar var. Aynı zamanda Osman’ın birlikte çalıştığı kültür kuruluşlarından ses geldi. Konserler organize edildi, geceler düzenlendi. Bunlar Osman’ın moraline de eminim çok iyi geldi. Psikolojisinin bozulmamış olmasında, bu kadar sağlam durabilmesinde, bu geniş desteğin de bir miktar rolü olmuştur diye düşünüyorum.

Onun ne kadar sevildiğini ve sayıldığını görmek bana da güç verdi doğrusu.” şeklinde konuştu.

Röportajın tamamını DW Türkçe’den okuyabilirsiniz.

 

(DW Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.