Günün ManşetiManşetUlaşım

Almanya’dan hava kirliliğine karşı toplu ulaşımı ücretsiz hale getirme planı

0

Global Citizen‘da Joe McCarthy imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü  Cem Sabuncu’nun çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Bu durum Almanya için sürpriz bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Almanya rüzgar ve güneş enerjisinde küresel bir lider konumunda, ancak ülkedeki hava kirliliği seviyeleri öyle kötü bir hal aldı ki, Avrupa Birliği Almanya’nın hızlı bir şekilde harekete geçip yaşamı tehdit eden bu sorunu çözmeye yönelik adımlar atmaması durumunda, ülkeyi ağır bir ceza yaptırımı ile uyarıyor.

Alman Hükümeti, AB’nin kararına karşı savaş açmak yerine ücretsiz toplu taşıma hizmeti getirerek atmosferi temizlemeyi hedefliyor. Alman Hükümeti bakanları, Avrupa Komisyonu’na gönderdiği mektup ile mücadele planının ana hatlarını açıklıyor.

Mektup, “Mevcut hususi araç sayısını azaltmak için ücretsiz toplu taşıma fikrini değerlendiriyoruz.” diyor ve“Almanya için en büyük öncelik, daha fazla gereksiz gecikme olmadan hava kirliliğiyle etkili bir mücadele yoluna gitmektir.” diye ekliyor.

Guardian’ın haberine göre Avrupa Komisyonu, İspanya, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere bazı ülkeleri atmosferde aşırı miktarda azotdioksit ve ince parçacık bulundurmalarından dolayı uyardı.

Aşırı kirlilik Avrupa çapında yılda 400,000 erken ölüme yol açıyor ve sağlık hizmetleri bakımından 23.7 milyar dolara mal oluyor.

AB’nin bu uyarısı, Almanya’nın iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünya çapında bir lider konumundan azılı bir kirletici konumuna düşüşüne işaret ediyor ve ülkenin daimi araba sevdasını vurguluyor.

Almanya, dünya çapında markalar olan Audi, Mercedes-Benz ve Volkswagen gibi birçok otomobil markasına ev sahipliği yapıyor. Bu şirketler, ülkeye muazzam bir zenginlikle getirmekle beraber kirletici de salıyor. Guardian’ın haberine göre, Alman Hükümeti yüksek hava kirliliği seviyelerinin nedeni olarak aşırı otomobil kullanımı ve diğer sektörlerdeki endüstriyel üretimini işaret ediyor.

İnsanların daha az araba kullanmasını sağlamanın en etkili yollarından biri ise ise toplu taşımayı daha cazip hale getirmekten geçiyor.

Guardian’ın haberine göre,  Almanya, diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında, hali hazırda ucuz toplu taşımaya sahip olmasına rağmen yeni tasarı, trenle ulaşımı tamamen ücretsiz hale getirmeyi planlıyor. Tasarının öncelikle Bonn, Essen ve Mannheim dahil olmak üzere ülkenin batısında bulunan beş şehirde yürürlüğe konulması bekleniyor.

Almanya’nın hava kirliliğini azaltmaya yönelik planı, otobüs ve taksilerin salımını azaltmak, düşük salımlı alanlar yaratmak ve araba paylaşımı programlarını içeriyor. Biletsiz tren yolculukları ise bu planının merkezinde yer alıyor.

Tasarıya karşı çıkanlar bu değişikliğin muazzam ölçüde pahalı olacağını ve tasarının hayata geçmesiyle artacak yolcu sayısını kaldıracak altyapının mevcut olmadığını söylüyor Alman Şehirleri Derneği (Association of German Cities) başkanı Helmut Dedy, Guardian’a verdiği röportajda: “Ücretsiz ulaşımın nasıl finanse edileceği hakkında net bir açıklama bekliyoruz.” dedi.

Nitekim, bu tasarıyla beraber atılacak adım, dünya çapında birçok şehrin ve ülkenin hedeflediği gibi, Almanya’nın otomobil bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Haberin İngilizce orijinali

Muhabir: Joe McCarthy

Yeşil Gazete için çeviren: Cem Sabuncu

 

(Yeşil Gazete, Global Citizen)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.