ManşetTürkiye

Soma maden faciası davasında karar yarın açıklanacak

0

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç yıldır süren, 5’i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davanın kararı yarın (11 Temmuz) açıklanıyor.

Haziran ayındaki 22. duruşmada, sanıklardan son sözleri istenmiş, karar 9 Temmuz’a ertelenmişti.

Hakimin dünkü duruşma sırasında rahatsızlanması nedeniyle karar 11 Temmuz’a ertelendi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan ve Yönetim Kurulu üyeleri de Akhisar’da olacak.

Karar duruşması öncesinde bir açıklama yapan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu şunları söyledi:

“Aileler adalet bekliyor. Kararın ne olacağını bilmiyoruz. Ancak birinci dereceden sorumlu olan yöneticiler için doğru olanı muhtemel kastla adam öldürmeden mahkûmiyet hükmü kurulmasıdır. Savcının esas hakkında mütalaasında ise çok sayıda yönetici hakkında bilinçli taksirden ceza verilmesi talep edilmiştir. Mahkeme, 301 kişinin gerekli tedbirler alınsaydı bugün hayatta olacağını dikkate alarak ve çok ağır kusuru gözeterek en üst hadden ceza vermelidir. Dosyanın içeriğine, hukuka ve vicdana uygun olan budur.

Aileleri güvensizliğe sevk eden durum şu oldu: Geçtiğimiz yıl aslında dosya tekemmül etmiş idi. Duruşma savcısı uzun süre esas hakkında mütalaa vermeyi geciktirdi. Tam karar aşamasına gelinmişken de Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), kanaatimizce hiçbir haklı gerekçe olmaksızın, mahkeme başkanını başka yere tayin etti, yeni bir heyet kurdu. Biz o tarihte HSK’ya yazılı olarak başvurarak bunun yanlışlığını ve HSK’nın zaten toplumda güvenilirlik algısı fevkalade azalmış olan yargıya kendi eliyle darbe vurduğunu açıklamıştık. Maalesef tayinler geri alınmadı. Bu, mahkemeye ön yargılı yaklaştığımız anlamına gelmiyor, adalet beklentimizi sürdürüyoruz. Ancak maalesef HSK eliyle yargıya güvenin bu somut olayda zayıflatıldığını söylemek zorundayız. Dileriz mahkeme herkesi tatmin eden bir gerekçeli karar vererek güvenilirliğini ispatlar.”

Ne olmuştu?

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’teki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti.

Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik‘in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı.

İddianamede, tutuklu sekiz sanık için için, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20-25 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında görülen duruşmada üç sanık, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Soma davasında karar 9 Temmuz’da açıklanacak

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.