Günün Manşetiİklim KriziManşet

Japonya’da iklim felaketi: Aşırı yağış, sel, 100’ü aşkın ölü

0

Japonya’da geçen Perşembe günü başlayan ve Cumartesi günü şiddetlenen aşırı yağışların yol açtığı sel felaketi sonucunda ölü sayısının 94 olduğu, 58 kişinin ise kayıp olduğu ve toplam ölü sayısının 100’ün üzerine çıkabileceği bildiriliyor.

Japonya’da on yıllardır görülen en şiddetli yağışlar ülkenin güney batısındaki Kyushu ve Shikoku adalarını etkiledi. Cumartesi günü 5 milyona yakın insanın evlerini terk etmesi talimatı verildiği ve yaklaşık 50 bin sivil savunma görevlisi, polis ve itfayecinin kurtarma faaliyetlerine katıldığı bölgede halen tahliye emri 2 milyon kişi için geçerliğini sürdürüyor.

Kurtarma operasyonu ile 170 kişinin kurtarıldığı Kurashiki Hastanesi’nde halen 80 kişinin mahsur bulunduğu bildiriliyor.

Yakın dönemdeki benzer iklim felaktelerinde, 2011’de iki tayfunun vurması nedeniyle yaklaşık 100 kişi, 2014’te ise aşırı yağışlardan Hiroşima’da 70 kişi hayatını kaybetmişti.

Ölümlerin aşırı yağışlara bağlı seller ve toprak kaymalarından kaynaklandığını açıklayan Japon Meteoroloji Örgütü tehlikenin sürdüğü uyarısında bulunuyor.

Japonya’da aşırı yağışlar olurken ülkenin hemen gğneyinden ve Okinawa aadası açıklarından 5 şiddetindeki Maria tayfunu Tayvan’a doğru ilerleyişini sürdürüyor.

İklim değişikliği deniz sularının aşırı ısınması ve buharlaşmanın artması gibi nedenlerle tayfunların ve aşırı yağışlara bağlı sel ve toprak kaymalarının sıklığını ve şiddetini artırıyor. Bu tür meteorolojik afetlere bu nedenle iklim değişikliğiyle olan bağlantısını hatırlatan iklim felaketi adı veriliyor.

 

(The Guardian, Japan Times, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.