Hafta SonuManşet

[İyi Şeyler] Kitap Koala: Evde kitap okuyarak hayvanları kurtarabilir misin? – Sima Ertem

0

Dünyanın neresinden tutsak da bir iyilikte bulunsak?

Hayvanlar mı yoksa insanlar mı? Dezavantajlılardan mı başlasak yoksa ancak ulaşılabilir olanlardan mı?

İyi Şeyler serisi, habitatını paylaştığı canlılara farkındalık geliştirmiş, iyiliği bir ucundan tutmuşların seslerini duyurmak üzere Yeşil Gazete’de başlıyor.

İlk konuğumuz, KitapKoala.

Ben onları bir arkadaşımın bana yolladığı video ile tanıdım. Biri çıkmış çocukluğundan, hayvanları kurtarmak için bir ambulansın şehirde gezmesini hayal ettiğinden bahsediyordu.

Bayılırım anlatılmaya değer hikayelere dönüşen hayallere!

www.kitapkoala.com, ihtiyacınız olan kitapları satın alarak sokak hayvanlarının tedavi ettirilmelerine destek olduğunuz bir kitap e-ticaret sitesi. Bugüne dek alıştığımız yardım için bağış toplama sisteminin tamamen dışında çalışan, avuç açıp beklemek yerine sürdürülebilir bir sistem geliştirmiş, kâr amacı güden ve o kârı sokaktaki canlılar için kullanan bir oluşum bu.

Akıldan çıkmayan çocukluk hayallerinin bizi nerelere götürebileceğini görmek için şimdi Koala’yı takip edin…

 Sima Ertem: Aslında hikâyenizi kitapkoala.com’dan detaylıca okuyup, videonuzu izleyebiliriz ama… Hadi siz anlatın, böylesi daha zevkli!

Kitap Koala: Aslında hikâye biraz Umut Kısa’nın çocukluk hayaline dayansa da sanıyoruz ki tüm ekip de farklı farklı yerlerde ve yıllarda benzeri hayaller kurmuş.

Bu modeli üç dört yıl önce de faaliyete geçirecektik ama tahmini maliyetleri kaldırabileceğimizden fazlaydı. Biz de bu dünyada en çok kimin parası var diye düşündük. Elbette ticari şirketlerin. Derneklerin pek fazla zengin olduğunu ve büyük şeyleri finanse ettiğini göremiyoruz. Dernek kurmak daha hızlı ve basit bir metod olsa da bence biraz kolayına kaçmak oluyor. Sonuçta avucunuzu açmak en kolayı.

Biz de bağış olmadan, bir iş modeli ile bunu yapacağız, dedik. Kendi modelimize ‘iyiliğin finansmanı’ adını veriyoruz. Göreceksiniz ileride bize benzer çok daha fazla şirket olacaktır. Sanıyoruz ki biz bu işin ilk örneğiyiz. Dünyanın bir ucundan tuttuk ve haydi hayvanları kurtaralım dedik, zamanla bu anlayışın yayılacağına inanıyoruz. 

Sima Ertem: Kendinden başka kimseye hayrı yokmuş gibi umarsızca okaliptüs yaprağı çiğneyen şu tembel koaladan, sistemi tıkır tıkır işleten bir ekip yarattığınız için tebrikler! Ekip hâlâ sadece bu hayale ortak olan arkadaşlardan mı oluşuyor? Kaç kişi, nasıl işler yapıyorsunuz bu sistemi döndürebilmek için?

Kitap Koala: Ekipte şu anda iki çalışan var ancak iki kişinin bu işe yetmesi imkânsız. O yüzden Sola Unitas Akademi’nin personeli, eğitmenleri hep beraber paketleme, seçme, kitap bulma, müşterilerle görüşme gibi işlemleri gerçekleştiriyoruz. Akademi dışında şu ana kadar gönüllü kullanmadık.

Paketlerin %90’ını da en fazla üç gün içerisinde teslim ediyoruz. Bu oldukça iyi bir performans. Elbette bir gün gelecek Türkiye’nin en hızlısı olacağız ve belki bize Speedy Gonzales lakabını bile takacaklar. Ama yalan söylemeyelim şu anda piyasanın en hızlı e-ticaret sitesinin 1 gün arkasındayız. Beş aydır aktif olan bir ticari organizasyona göre epey iyi ilerlediğimizi de ayrıca belirtmek isteriz.

 Sima Ertem: Bağış kabul etmediğinizi biliyoruz. Peki bağışla çalışan başka derneklerle işbirliği ya da onlardan gelecek bir desteğe nasıl bakıyorsunuz?

Kitap Koala: Bağışla çalışan Haytap gibi yerlere biz destek oluyoruz. Bize bağış için gelenleri onlara yönlendiriyoruz ama şu ana kadar bizi fark ettiler ama pek kaale almadılar. Oralarda farklı egosal işler var. Fazla kurumsallık esnekliği engelleyen bir şey. Bir deli kuyuya taşa atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor bazen. Derneklerin önemli bir bölümü karar alamayacak bir hale geliyorlar.

Kitap Koala olarak şu ana kadar hiçbir derneğin desteğini görmedik ama ortaya çıkış modelimiz de biraz onlardan farklı. Aynı amacı taşıyoruz ve göğsümüzü gere gere “Haytap Dükkan’dan mama alışverişi yapın!” diyebiliyoruz fakat onlardan böyle bir destek görmedik. Rahatça “Kitaplarınızı kitapkoala.com’dan alın” diyebilirlerdi. Şu ana kadar maalesef seslerini duymadık.

Eminiz ki, yaptıklarımız herkes tarafından desteklenen bir hale gelecek ve hatta prim yapmak için bizimle olmak isteyenler olacak. Koalamız şu an tek başına ayakta, halbuki herkes bu güzel oluşumu duyurmaya çalışsa çok daha hızlı ilerlerdik ve çok daha fazla hayvan dostumuza ulaşırdık. Bugün verilen destekleri de hiçbir zaman unutmayacağız. Mesela sizin desteğinizi. 

Sima Ertem: Yanlış hatırlamıyorsam KitapKoala ilk açıldığında kitap fiyatları daha yüksekti değil mi? Sonradan neler oldu acaba da hem kitap çeşitleriniz arttı hem de fiyatlar diğer kitap e-ticaret siteleriyle yarışır hale geldi? Mis gibi bir destek kokusu alıyorum sanki?

Kitap Koala: İnsanlar tahmin ettiğimiz kadar alışveriş yapmadılar, ilk başta bir patlama oldu, hatta sitemiz çöktü ama maalesef birkaç gün içerisinde unutmaya başladılar. Muhteşem destekçilerimiz de oldu ama yine de sayıca azdı.

Fiyatlarımızın yüksek olduğunu hiç düşünmedik aslında. Alım fiyatlarımız hâlâ rakiplerimize göre yüksek. Örneğin 10 liralık bir kitabı %40 iskonto ile alıyoruz ama %35 iskonto ile satıyoruz. Bu bir kitapta 0,5 TL’lik bir fark demek. Üstelik siz 60 TL’lik bir alışveriş yaptığınızda ödediğimiz kargo ücreti nedeniyle zarar bile ediyoruz. Zaten sistem şu anda kâr etmiyor. Ama bazı yayınevleri başta Ayrıntı, Sola Unitas, Mavi Bulut olmak üzere bize uyguladıkları en yüksek indirim oranı ile kitap vermeye başladılar. Biz de rekabet edebilmek için bazı yayınevlerinde bilinçli olarak zarar etmeye başladık.

En çok üzüldüğümüz de Doğan Kitap, Destek Yayınları ve Everest gibi şirketlerin bize ürün dahi vermemeleri oldu. Ancak alım kapasitemiz arttıkça onlardan da uygun fiyatlarla alım yapabileceğiz. Satış kapasiteleri yüksek yayınevleri bunlar, üstelik yardımlarını da istemiyoruz. Tek istediğimiz rakiplerimize verdikleri fiyatla ürün alabilmek aslında. Ancak şimdilik aynı fiyattan ürün verebilecek iyilikseverliği bile yakalayamadık. Zamanla o da olacaktır.

Bugün zarar etme pahasına en yüksek indirim oranları bizim sitemizde yani piyasada kitap alabileceğiniz en uygun fiyatlı yerlerden biri KitapKoala. Zamanla daha indirimli fiyatlara ürün alıp aradaki marjı da genişleteceğiz.

Aslında bir de ünlülerin desteğini almayı çok istedik. Örneğin Mert Fırat, Nur Bilen Yavuzer ve Kaan Sekban gibi sosyal medya fenomenleriyle de iletişim kurduk ama şimdilik bizi pek önemsemediler. Elbette bunun yanında bize destek veren Şevval Sam gibi isimlerde var. Onlara da minnettarız.

Biz başaracağımızdan çok eminiz ve sistemimiz büyüyünce yukarıda belirttiğimiz yayın evleri ve ünlülerimiz bize destek vermeye başlayacaklar. Tanınırlık arttıkça destek de artacak. Ancak bizim asıl şimdi desteğe ihtiyacımız var. Bizim adımızı şimdi duyursun, hikâyemizi şimdi anlatsınlar ki hızlanalım.

 Sima Ertem: Yaptığınız paylaşımlarla yavaş yavaş bu hayalinizin gerçekleştiğini görüyor, tüm canlılar adına mutlu oluyoruz.

Peki her gün sosyal medyada, sokakta karşımıza çıkan bu milyonlarca acıyan canlının arasından bu tedavi edilecek şanslı minnoşları nasıl belirliyorsunuz?

Kitap Koala: Seçilecek hayvanlar konusunda Interrail grubun alt grubu olan Patirail grubu ile iletişim kurduk. Grubun yöneticisi Neslihan Çolak talepleri topluyor ve bütçe dahilinde masrafları karşılıyor.

Geçtiğimiz haftadan itibaren de bir Veteriner Hekim ağı kurmaya başladık. Bize yardım talebi ile gelen hayvanları bu veterinerlere yönlendireceğiz. Ücretlerini biz ödeyeceğiz. Ayrıca bu veterinerlerin isimlerini de devamlı olarak ilan ederek evcil hayvanı olan insanların da onlara gitmesini isteyeceğiz. Böylece veterinerler de sistemde yer almak isteyecekler.

Gördüğünüz gibi sistem kimseye yük olmayan, kendini finanse eden, hayvanlar başta olmak üzere dahil olan herkese kazandıran bir sistem. Kim KitapKoala ile çalışmak istemez ki :)

 Sima Ertem: Size destek olan, kapısını bolca çaldığınız gönlü geniş veteriner dostlarınız mı var?

Kitap Koala: Elbette var ama biz ücretsiz çalışmadığımız için zaten tüm veterinerlerin kapısını çalabiliyoruz. Onlar da genel olarak zor durumdalar ve ellerinden geleni yapıyorlar ama ücretsiz hizmet edemezler.

Her gün biri eline bir sokak hayvanı alıp ücretsiz tedavi ettirmek istiyor. Veterinerler de bununla mücadele edemezler. İşte bu açığı kitapkoala.com kapatacak. Eğer gerçekten sokak hayvanlarını düşünüyorsan tek yapman gereken okumak. Yani “İnsan okusun, İnsanlık Yaşasın!

 Sima Ertem: 1 sene içerisinde çıkış noktanız olan hayvan ambulansını alabileceğinizi öngörmüştünüz. Yaklaştınız mı hayale? N’olur başarıyoruz deyin!

Kitap Koala: Dediğimiz gibi şu anda tüm masrafları Sola Unitas Akademi karşılıyor. Aslında şu anda bile ambulans almamızın önünde bir engel yok. Ancak alabileceğiniz bir ambulansı nerede çalıştıracaksınız. Amacımız biraz evrilmeye başladı.

Sadece İstanbul’da bir ambulans kaç hayvana hizmet verebilir ki! Hem klinik yoksa ambulansın da anlamı olmayacak. Şimdiki ilk hedefimiz hayvanların SGK’sı gibi hareket etmek. Yani bir çeşit Hayvan Tedavi Fonu yaratmak. Böylece Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir sokak hayvanı anlaşmalı veterinere gidebilecek ve masraflarını biz üstleneceğiz.

Tek bir ambulans şu an bizim için çok küçük bir hedef. Hayalimizi biraz büyüttük diyebiliriz.  Öyle bir başaracağız ki, her birimizin içi çok rahatlayacak.

Sima Ertem: Peki bu tedavi ettirilen tüy yumakları sonra sahiplendiriliyor mu yoksa evleri olan sokaklara geri mi dönüyorlar? Onları takip etme şansınız oluyor mu?

Kitap Koala: Sahiplendirme konusunda Patirail de çalışıyor ancak sahiplendirmeyi kendi görev alanımıza dahil etmedik.

Geçenlerde kanserli bir köpeğin ameliyat öncesi otelde kalmasını ve ameliyat sonrası da iyileşme döneminde otelde kalmasını sağlayarak masraflarını ödedik ama amacımız acil tedaviyi gerçekleştirmek ve işin devamını Patirail’e bırakmak.

Söylemek için çok erken ama gelecekte büyük bir barınak hedefimiz de var. Tedavi edilen hayvanları yüzlerce dönüm arazisi olan bir yerde toplayacağız ama bu çok uzun vadeli bir hedef.

Sima Ertem: Çok satanlarda genellikle kişisel gelişim kitaplarını görüyorum. Öz farkındalığı gelişkin, kendini dert edinip üstüne düşünen insanların, kendi türü dışındaki canlıları da aynı şekilde önemsiyor olması güzel bir denk geliş. Aslında tersi de olabilir tabii, belki doğadan ilhamla kendimizi kurcalamaya başlıyoruzdur.

Kitap Koala: Aslında en çok satan kitaplarımız Psikoloji, Kişisel Gelişim ve Aile/Çocuk kitapları. Bunun önemli bir sebebinin hayvan severlerin kendilerini geliştirmek isteyen insanlardan oluştuğunu görüyoruz ama net bir ayrım yok. Çok muhafazakâr kitaplardan, radikal sol kitaplara, yeraltı edebiyatından, gay edebiyatına kadar çok geniş bir yelpazede müşterilerimiz var. Size kesin bir dille şunu söyleyebiliriz ki iyi olmanın ne dini var ne de ideolojisi. Çünkü okurlarımız arasında çok renkli ve dağınık bir yelpaze var.

Sima Ertem: Var mı Kitap Koala ekibinin tavsiye edeceği, belki “çok satmasa da kesin okuyun” diyeceği kitaplar?

Kitap Koala: Herkesin okuması gerektiğine inandığımız bazı kitaplar var. Örneğin “Kurtlarla Koşan Kadınlar” ya da “Seninle Başlamadı” ve “Aç Tırtıl”. Yine de bunlar çok satan kitaplar.

Çok satmasa da entelektüel okuma yapmak isteyenler ise Alan Watts, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman gibi isimleri gözden geçirebilirler. 

Sima Ertem: “Hiçbir Canlı ‘Acı’masın!” diyor, iyilik arabasını arkadan itip hız verdiğiniz için teşekkür ediyoruz!

Kitap Koala: Biz teşekkür ediyoruz. Hem güzel sorularınız hem desteğiniz hem de bizimle atan kalbiniz için minnettarız.

***

Koala’nın ve desteklerinizin neler başardığını görmek için takip edin:

facebook.com/kitapkoala 

 twitter.com/KitapKoala

 instagram.com/kitapkoala/

 

 

Sima Ertem

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.