ManşetTürkiye

Zarrab davasının duruşma notlarını Türkçeye çeviren Sebla Küçük’e 7,5 yıl hapis talebi

0

ABD’de görülen Reza Zarrab davasının duruşma notlarını Türkçeye çevirerek Twitter’da paylaşan Sebla Küçük hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yedi buçuk yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Zarrab davasının duruşmalarında ana akım medyayı temsilen yalnızca birkaç gazeteci hazır bulunmuştu.

Tunca Öğreten’in Al-monitor’de çıkan haberine göre, Zarrab’ın sanıklıktan itirafçı konumuna geçerken hakime anlattıklarını yüzeysel bir şekilde haberleştirdi.

Küçük’ün duruşmayı takip eden ABD’li gazetecilerin tweetlerinden yaptığı çeviriler büyük ilgiyle takip edildi.

Küçük, Zarrab davasının duruşma notlarını Türkçeleştirdikten aylar sonra, geçen mayısta savcılık tarafından ifadeye çağrıldı.

24 Haziran’daki seçimlerden hemen önce de savcılık Küçük hakkında dava açtı.

İddianamede Küçük’ün Zarrab davasının notlarını Türkçeleştirdiği için değil Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de YPG’ye karşı başlattığı harekât hakkındaki çevirileri nedeniyle cezalandırılması isteniyor.

Çünkü Küçük o tarihlerde uluslararası haber ajansı Reuters’ın Afrin harekâtına ilişkin İngilizce haberlerini de Türkçeye çevirerek takipçileriyle paylaşmıştı.

“Yaptığım çeviriler haber ajanslarının ve tanınmış gazetecilerin aktardığı bilgiler”

Küçük bu süreçte Yeni Şafak gazetesi tarafından da hedef gösterildi.

Gazete hakkında dava açılan Küçük’ün Reuters haberlerinden yaptığı çeviriler için şu ifadeleri kullandı:

“YPG-PKK terör örgütüne yakın kaynakların haberlerini sosyal medyada İngilizceden Türkçeye çeviren Sebla Küçük hakkında yedi buçuk yıl hapis cezası istendi.”

Küçük’e göre bu suçlama, Türkiye’de biraz muhalif olan herkese artık kolayca yapıştırılan bir etiket:

“Birçok gazeteci, yazar, hukukçu hatta sıradan vatandaş bile akıl almaz bir şekilde terör örgütü üyeliği ya da propagandasıyla suçlanabiliyor. Ben yargılanmaktan korkmuyorum. Yaptığım çeviriler haber ajanslarının ve tanınmış gazetecilerin aktardığı bilgiler. Mantıken bu davada bana mahkûmiyet verilmemesi gerekir lâkin Türkiye’deki hukuk sisteminde bu dönemde mantık pek işlemiyor.”

17-25 Aralık 2013’te Türkiye’yi ayağa kaldıran yolsuzluk operasyonlarında adı geçen Zarrab’ın, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların arkasından dolandığı, bunun için Türkiye’deki bankacılık sistemini kullandığı ve AKP hükümetinin dört bakanına yüklü miktarda rüşvet verdiği iddia ediliyordu.

İstanbul’da yaşayan ve ağırlıklı olarak iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin toplantılarında simultane tercümanlık yapan Sebla Küçük (35) 22 Kasım’da ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

 

(Al-monitor)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.