Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Çanakkale’de yapılması planlanan Yenice Termik Santrali’ne ÇED onayı

0

Çanakkale’nin Yenice İlçesi Çırpılar Köyünde Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Termik Santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 Haziran seçimlerinden 5 gün sonra ÇED olumlu raporu verdi.

Termik çiftçinin hem toprağını zehirleyecek hem sulama suyuna ortak olacak

Çanakkaleli çevre gönüllülerinin ve Yenice Çırpırlar Köy halkının yapılmasını istemediği santral projesi çeşitli eylemlerle protesto edilmiş, 65 muhtarın imzalarıyla üç kez reddedilmişti.

Bakanlığın web sitesinden yapılan açıklamada; “Çanakkale İli, Yenice İlçesi, Çırpılar Köyü mevkiindeki Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali (200MWe/203MWm/570MWt) Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık ayrıca verilen ÇED olumlu kararının Çanakkale Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması kararını verdi.

Açıklamanın devamında; “Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de ÇANAKKALE Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Aylarca inceleme ve değerlendirmeyi tamamlayamayan komisyonun 24 Haziran seçimlerinden sadece 5 gün sonra ÇED olumlu raporu vermesi dikkat çekti. AK Parti’nin Çanakkale’de en yüksek oy aldığı ilçelerin başında Yenice yer alıyor. 24 Haziran seçim sonuçlarına göre AK Parti’ye ilçede 13 bin 12 oy çıkarken; CHP 4748, İYİ Parti 3698, MHP ise 1909 oy çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise Yenice’de yüzde 60,85 oranında oy çıkmıştı.

Konuyla ilgili itirazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’na http://bimer.gov.tr üzerinden iletiliyor.

 

(canakkaleaynalipazar.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.