Doğa MücadelesiManşet

İstanbul’un ilk ve tek botanik bahçesine tahliye kararı

0

Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935 yılında kurulan ve şu anda İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan, şehrin ilk ve tek botanik bahçesi müftülük hizmetlerinde kullanılmak için tahliye edilecek.

Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı iki bahçeden İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin Diyanet’e devri nedeniyle tahliyesinin 28 Haziran’da kesinleştiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muammer Ünal, “Milli servetimize kıymasınlar. Müftülük her yere taşınabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek bitkilerimizi öldürmek demek” dedi.

14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçenin aynı zamanda öğrenciler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ünal, taşınması durumunda 400’e yakın farklı ağaç türü ve 5 bin bitki türünün yok olacağını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi geçen yılın ağustos ayında Diyanet’e bağlı İstanbul müftülüğüne devredilmişti.

Aradan geçen zaman boyunca ağaç, çalı, otsu, tropik ve subtropik yaklaşık 5 bin bitkinin bulunduğu bahçenin akıbetinin ne olacağı kesinlik kazanmadı.

Diken’in ocak ayındaki sorusu üzerine bilgi veren Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), alanın müftülüğe tahsis edildiğini, ancak teslim alınmadığını bildirmişti.

Cevapta, burada nasıl bir uygulama yapılacağı ya da nasıl projelendirileceği konusunda bilgi olmadığı da belirtilmişti.

Türkiye’den Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı iki bahçeden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, hem lisans öğrencilerinin hem de ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin eğitiminde kullanılıyor.

 

(Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.